Как се поставя ламиниран паркет, съветват от Carpet Max

Ламинирания паркет е съвременна подова настилка, която се монтира бързо в четири лесни стъпки:

  • изчистете основата идеално;
  • поставете специалната подложка за ламинат;
  • започвате поставянето на ламината;
  • завършвате с первазите.

Ламинатът се състои от ламели всеки, от които има от едната си страна жлеб, а от другата перо. Това е така наречената клик система, в която перото влиза в жлеба и така се съединяват два ламела. Клик системата може да се полага и с лепило за защита против влага, но това прави монтажът на ламинирания паркет по-бавен и труден, а демонтажът невъзможен. 

Какво трябва да знаем преди реденето на ламинат

Много е важно преди да започнем поставянето на ламината, той да престои 24-48 часа в същата стая, за да се “приспособи” към климата на помещението. Това се прави, за да се избегнат бъдещи деформации на ламелите, като надуване или свиване при вече поставен ламинат. Преди да започнем реденето на ламината трябва да прочетем внимателно правилата за полагането му, в коя посока се реди – късата, дългата страна или диагонала. Не можем да започнем да редим, ако подът е груб или неравен. Ако настилката е бетонова е важно да проверим, колко е влажността и, защото ламинатът не издържа на влага.

Какви са особеностите при монтирането

За монтажа са ви необходими подложка, разпорни клинове, гумен чук за съединяване на ламелите без да ги нараним, трион, ножица, резачка или гилотина за изрязване на нужния размер и монтажни инструменти. Първо избираме посоката на ламинирания паркет, по най-правата стена или перпендикулярно на прозореца, за да не личат фаските. След това започваме поставянето на първия ред, важно е да се реди на 8-10 мм разстояние от стената. Следващия ред се започва с половин ламел и се редуват цял и половин, за да се получи тухлен зид, за по-здраво захващане и по-красив вид. 

Какво се слага под ламинирания паркет

Видът на подовата настилка няма значение, може да е естествена, теракот, мокет или балатум, важно е тя да бъде суха, твърда, да няма прах, песъчинка или остатъци от други настилки. Между ламинирания паркет и основата задължително се поставя подложка. За предпочитане е тя да бъде шумо, топло и влаго-изолационна, като фибран и кокосова подложка, полиетиленовите нямат тези качества. Подложките служат за изравняване на малки неравности по основата и позволява минимално свиване и разширяване на ламелите при промяна на температурата. Те трябва да се редят в същата посока като ламината.

Защо да изберем Carpet Max

Ламиниран паркет в Carpetmax може да разгледате в онлайн платформата на Carpet Max. Там ще откриете разнообразие от паркети, които се предлагат на достъпни цени. Може да избирате дебелината на ламината, с фаска или без, широк или тесен ламел. А във физическите магазини може да се възползвате от съветите на персонала и да изберете между безброй различни видове ламинат по каталог. Carpet Max предлагат и монтирането на ламината.

Сподели в: