Театър Кредо стартира юбилейно национално турне на спектакъла „Каквото направи дядо, все е хубаво“

Театър Кредо стартира юбилейно национално турне на отличения с 8 международни награди спектакъл „Каквото направи дядо, все е хубаво” по Андерсен по случай 15-та годишнина от премиерата.

Турнето започва на 6 октомври 2020 в гр. Смолян, където спектакълът ще бъде показан на сцената на Родопски драматичен театър от 18.30 ч. в рамките на 9-то издание на Театралния фестивал „Забранено за възрастни”. На 22 октомври спектакълът гостува в Русе на сцената на Държавен куклен театър Русе от 19.00 ч. На 26 октомври от 19.00 ч. публиката в Силистра може да види юбилейния спектакъл на Театър „Кредо” на сцената на Драматично-куклен театър Силистра. Зрителите в Добрич могат да го гледат на 28 октомври от 19.00 ч на сцената на Държавен куклен театър Добрич.

През декември „Каквото направи дядо, все е хубаво” гостува в Държавен куклен театър Стара Загора в две поредни вечери, на 2 и 3 декември от 19.00 ч. Спектакълът е в културния афиш на Община Бургас по случай празника на града и бургаската публика може да го гледа на 5 и 6 декември от 11.00 ч в Държавен куклен театър Бургас. През ноември юбилеят на „Каквото направи дядо, все е хубаво” по Андресен ще бъде отбелязан и на постоянна му сцена в София – Театър 199 „Валентин Стойчев”, партньор на Театър Кредо и копродуцент на спектакъла.

В края на август 2020 г. Театър Кредо фестивално откри юбилейния сезон на своя спектакъл „Каквото направи дядо, все е хубаво” на международния театрален форум TRANS/MISSION – East of Art в гр. Жежув, Полша, където отново бе високо оценен от критиката и публиката. Пандемията от КОВИД-19 наложи отмяната на 4 международни участия на спектакъла на престижни театрални форуми в Русия, Беларус, Китай и Япония,.

Създаден по покана и с подкрепата на датската Юбилейна Фондация „Ханс Кристиян Андерсен 2005”, спектакълът „Каквото направи дядо, все е хубаво” блестящо представя България на голямото световно честване на 200-годишнината от рождението на Андерсен през 2005 в Дания, както и на над 50 международни фестивали по света. В 15-годишната си биография той има над 200 представления, изиграни на 4 езика у нас и по света. Публиката в десетки страни по света аплодира сНЕЖНАТА комедия на Театър „Кредо”, наречена от руската критика „шедьовър за загубения рай”. „Каквото направи дядо, все е хубаво” е не само един от най-аплодираните български спектакли по света, но и един от най-дълго играните спектакли у нас. Международната премиера на спектакъла е на 23 август 2005 година в Дания, където в рамките на честването на 200-та годишнината от рождението на Андерсен, спектакълът се играе с огромен успех в 16 градове в страната.

На 11 ноември 2005 е националната му премиера в Театър 199 „Валентин Стойчев” в София, където се радва на непреставащ зрителски интерес вече 15 години. Автори на сценичната адаптация на „Каквото направи дядо, все е хубаво” са Юрий Дачев и Нина Димитрова, която е и режисьор на спектакъла. Заедно с Васил Василев –Зуека, тя е автор на сценографията на спектакъла, пресъздаваща приказната атмосфера на андерсеновия свят и впечатляваща публиката у нас и по света със своята красота, въображение и мултифункционалност. Нина Димитрова играе в партньорство с Васил Василев-Зуека до 2012 година. През 2013 година тя заменя своя дългогодишен партньор с талантливия и харизматичен млад актьор Димитр Несторов, нейн студент от НАТФИЗ, с когото вече 7 години печелят овациите на зрителите в България и зад граница.

Сподели в: