Олимпийските игри в Токио се отлагат за 2021 г. заради коронавируса

За пръв път в съвременната си история летните олимпийски игри в Токио ще бъдат отложени за 2021 година. Новината съобщи министър-председателят на Япония – Шиндзо Абе, който заедно с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, са взели безпрецедентното решение днес.

Причината за него е пандемията от COVID-19, която обхвана целия свят. „Предложих отлагането на Олимпиадата в Токио с година и президентът на МОК Томас Бах одобри това на 100%“ –  информира японският премиер.

Олимпийските игри ще бъдат най-голямото спортно събитие, станало жертва на вируса, който уби хиляди души по света и блокира спорта.  Съдбата им бе решена от вчерашното решение на Канада и Австралия да не изпращат състезатели на игрите през юли. Същевременно британските и френските власти призоваха МОК да вземе бързо решение.

Лятната Олимпиада трябваше да се проведе между 24 юли и 9 август.  Япония вече имаше пълна готовност за игрите, като дотук организацията е струвала 12 млрд. долара.

До момента в историята си съвременните олимпийски игри са били отменяни само заради двете световни войни, но никога не са били отлагани.

Сподели в: