Инициатива в помощ на възрастните хора – помогнете им да си останат у дома

Всички имаме познати възрастни хора, които в тази извънредна за целия свят ситуация, са най-уязвими. Призоваваме всеки, който може, да помогне на възрастните си съседи, приятели и роднини да не излизат от къщи, да го направи.

 

Ние, младите хора, които не сме толкова застрашени от вируса, можем да пазаруваме храни и лекарства вместо тях и дори да се погрижим най-належащите сметки да бъдат платени. Можем да изхвърлим боклука или да разходим домашния им любимец – т.е. да ги отменим във всяка дейност, която ще ги накара да излязат навън с риск за тяхното здраве.

 

Някои организации като TimeHeroes вече стартираха кампании в тази насока и събраха множество доброволци, готови да помагат на своите по-възрасти съседи, познати и роднини до края на извънредното положение. На територията на всички общини действат и Патронажни служби, които организират доставки по домовете на храна и лекарства на самотно живеещи възрастни хора и хора с увреждания.

 

Личният контакт е важен

 

Защо е важно всеки да говори със своите близки възрастни хора? Защото ситуацията изисква и доверие. Има риск измамници да се възползват от създалата се ситуация, свързвайки се с пенсионери с предложение да им помогнат. Затова е по-добре комуникацията да е между близки и познати хора, които си имат взаимно доверие.

 

Обяснявайте на пенсионерите около вас да не се доверяват на всеки, защото вече има опити за измами. Нека помислим за по-възрастните от нас и да бъдем активни! Това може да спаси животи!

 

Как да предпазите възрастните, на които помагате

 

Бъдете внимателни и се погрижете да предпазите възрастните хора, на които сте решили да помагате, защото самите вие може да сте преносители на вируса, без дори да го знаете. 

 

За да не им навредите неволно, следвайте няколко основни правила: 

 

  • не посещавайте възрастните хора, ако се чувствате неразположени; 
  • когато им помагате носете маска и ръкавици; 
  • мийте си ръцете често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди или ползвайте дезинфектант; 
  • не влизайте в директен контакт с хората, на които помагате – оставяйте продуктите пред вратата им и им сигнализирайте чрез звънеца или по телефона; 
  • ако се налага да общувате директно с тях, спазвайте дистанция от минимум два метра разстояние.

 

Не забравяйте, че дори и да не се чувствате болни, може да сте преносители на вируса и да заразите околните, а възрастните хора и хората с хронични здравословни проблеми са най-застрашени. Затова бъдете активни, но и внимателни! 

 

Обществото ни се нуждае от вашата инициативност, отговорност и грижа към възрастните хора! В сегашната кризисна ситуация, когато за пенсионерите не е безопасно да излизат навън, вие можете да спасите човешки животи като им осигурите най-необходимото, за да си останат у дома, докато кризата отмине.

Сподели в: