Sofia MENAR продължава още седмица онлайн

15-то издание на фестивала Sofia MENAR се превърна в най-посетеното в цялата му история. Голяма част от селекцията с филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще бъде активна онлайн на Neterra TV+ до 5 февруари.

Най-гледаният филм в програмата на Sofia MENAR „Каракорум” остава достъпен онлайн. Мястото, където планината и човекът се срещат. Пътят е дълъг 1300 км и е изграден в рамките на 12 години, от 1966 до 1978 г. Каним ви на едно незабравимо пътешествие сред красотата на Памир, Хиндукуш, Каракорум и Хималаите.

Зрителите могат да видят у дома и всички предложения от селекцията за пътешественици, включваща „Когато музиката разказва история” за приключенията на две момичета в Централна Азия, „Около света за 1000 дни” за тригодишното пътешествие на шведката Фредрика с велосипеда й около света и вълнуващият разказ за последния човек, който дълбае баобаби на остров Мадагаскар „Мамоди”.

И четирите филма от фокуса върху иранските режисьорки остават активни онлайн: новият филм на бунтарката на иранското кино Маниже Хекмат „19”, дебютът на Лале Барзегар „Домино”, заснетият в Белуджистан „Като слънцето и луната” на Сетаре Ескандари и „Баща под въпрос” на Сепиде Мирхосейни.

До 5 февруари ще бъдат активни и трите филма с любимеца на фестивалните зрители Шахаб Хосейни. Хосейни е носител на наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан за „Търговският пътник“, носител е на „Сребърна мечка“ за най-добър актьор от фестивала в Берлин за „Раздяла“ и четири пъти е отличаван за най-добър ирански актьор на фестивала „Фаджр“ в Техеран. „Между тоя и оня свят“ е по пиесата на Ерик-Еманюел Шмит „Хотел между тоя и оня свят“ и освен че е в главната роля Шахаб Хосейни е и режисьор на филма. Партнира му друга голяма звезда на иранското кино Париназ Изадяр („Пазачът от затвора“, „Едва 6 милиона и половина“). „Кърваво злато“ е стилен трилър за силна жена, която сама се грижи за своите деца като по цял ден шофира из улиците на града, докато наркозависимият й мъж съсипва ежедневието на цялото семейство. Нещата се усложняват след като са открити труповете на няколко самотни жени. „Наргес“ пренася зрителите в чистия и любопитен свят на симпатичния Хосейн, който е със синдром на Даун и най-много от всичко на света иска да намери своята половинка. Филмът е дебют за Пайман Ескандари, а Шахаб Хосейни си партнира с Газал Назар.

Специално за зрителите онлайн е достъпна селекцията „15 години MENAR” с 15 любими на публиката филми от досегашните издания на фестивала.

Сподели в: