Playback театър „Тук и сега“ представя спектакъла „Отвъд ограниченията“

Заповядайте на новото интерактивно представление – едновременно на живо в Театър „Възраждане“ и чрез онлайн стрийминг в zoom.

То е вдъхновено от чисто човешките реакции в моменти на ограничение и фрустрация в настоящата ситуация на пандемия, в която преживяваме промени в начина на живот и способността ни да превърнем всичко това в градивна структура, на която да стъпим „отвъд ограниченията“.

Спектакълът ще даде възможност и на хора, които ги дели разстояние да присъстват в едно и също време и пространство и да споделят преживяването и историите си, както с тези, които ще присъстват на живо, така и с тези, които участват от вкъщи, използвайки онлайн стрийминг, която позволява включване в реално време на хора от цял свят. По време на представленията екипът ще  взаимодейства едновременно с двете аудитории. Визуалните материали и включванията на публика и актьори ще бъдат излъчвани на мултимедиен екран – част от сценографията на сценичното пространство. Комуникацията с двете аудитории ще бъде ръководена от Диригента на спектакъла. В допълнение към стандартните изразни средства на актьора – слово, танц, всеки от тях ще разполага с лична камера, чрез която да се включва директно през платформата Zoom.

Playback театърът е импровизационен театър, който играе историите на хората от публиката. Всичко на сцената е спонтанно – диалогът, изиграването, музиката. Това е преживяване, което трудно може да бъде разказано, защото всяко представление е уникално и всеки зрител го преживява индивидуално. Той е интерактивна импровизационна форма, която възниква и се интерпретира “тук и сега”, с участието на артистите и публиката. Актьорите импровизират, изигравайки разказани от зрителите лични истории, но следвайки строг ритуал и рамка.  Представлението и общуването с публиката се ръководи от така наречения Диригент – Режисьор, който разговаря с публиката, въвлича я в участие, създава атмосфера на доверие и режисира актьорите, използвайки кодови названия. Актьорската игра е съпроводена от изпълнявана на живо музика, отново с импровизационен характер.  През 2022 г. се навършват 47 години от създаването на Playback театъра. 

Неговата история е богата и мащабна, има хиляди групи по целия свят. „Тук и сега“ е първата професионална българска група, член на International Playback Theatre Network и двигател на развитието на Playback театъра в България. Основана е през януари 2013г. от Цвета Балийска- актриса, акредитиран playback преподавател, психодраматист, режисьор и член на борда на директорите на Center for Playback Theatre (САЩ).

„Тук и сега” има над 350 представления на различни локации в София и страната, пред разнообразна публика. Участва в множество фестивали, конференции и форуми. Организира уъркшопи, курсове, фестивали и разпространява playback театъра в България.

Режисьор на представлението и диригент: Цвета Балийска
Музикант: Константин Кучев
Актьори: Цветина Матова, Пламен Петков, Звездомира Георгиева
Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, в партньорство с Театър Възраждане и Н.Ч.“Н. Хайтов- 1936“.

Сподели в: