Fire dance ще е бурното начало на първия концерт на виртуоза Роби Лакатош в София утре

Ексцентричният унгарски виртуоз Роби Лакатош, очакван дълго от познавачите у нас след шеметния успех на своя ансамбъл по цял свят, вече пристигна в София за първия си концерт в българската столица. Денят му преминава в репетиции с ансамбъла му от звездни цигански музиканти и с Оркестъра на Classic FM Radio, за да поднесе на познавачите заедно с тях утре, 14.12., от 20 ч. един запомнящ се спектакъл.

Програмата на концерта ще има летящ старт с Fire dance – огнената композиция, след която жанровете ще започнат да се сменят и миксират в характерния „Стил Лакатош“ – вихрена смес от класика, джаз, романси, унгарски танци. За София виртуозът ще добави и филмова музика с теми от Мишел Льогран и Джон Уилямс, а и една от големите си страсти – „Oblivion“ от иконата на тангото Астор Пиацола. Но програмата е само един условен план, по който се случва всеки от концертите на Роби Лакатош. Прословут със своите екстремни импровизации, той със сигурност ще изненада и оркестъра, и публиката с непредвидени музикални предизвикателства.

На финала обаче със сигурност ще звучи прословутата композиция „Две китари“, която от години се е превърнала в музикална емблема на аранжорския и изпълнителски гений на Лакатош и която вдига на крака публиката във всички престижни зали, където той гостува – Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол и Операта в Сидни.

Седмо поколение цигулков виртуоз, артист с класическа подготовка, сюблимен интерпретатор, аранжор и композитор, Лакатош е продължител на легендарната музикантска фамилия Бихари – знакова за европейския цигански елит. Той стъпва на тази вековна традиция, за да създаде своя специфичен стил, вдъхновен от циганската музика и съчетаващ орнаментиката и духа на класиката, джаза и чардаша.

Лакатош идва в София със своя ансамбъл от изключителни майстори – класически музиканти, калени в големите джаз фестивали на Европа и света – контрабасиста Вилмош Чикош, цимбалиста Йено Листеш – титулован като най-добрия от поколението си на този специфичен инструмент, втората цигулка Ласло Бони, китариста Ласло Балог и пианиста Роберт Жакчи Лакатош.

Концертът на Роби Лакатош и неговия ансамбъл в НДК се организира от Elite PM Agency със съдействието на Унгарския културен институт и посолството на Унгария в София. Билетите за концерта са на цени от 40. Могат да се купят от Билетния център на НДК и от мрежата на Eventim в цялата страна – бензиностанции OMW, Office1Superstore, книжарници Orange, Български пощи, магазини Технополис, На Тъмно, дюкян Меломан, билетна каса на Eventim на ул. „6-ти септември“ в София, и в Пловдив – билетна каса пред общината.

Сподели в: