Dar&Noor – аромати, светлина, музика

В рубриката „Продавачи на надежда“ на Десислава Томова Дорейд Ал Хавид ни помогна да надникнем в културата на арабския свят. Той е собственик за пример, който редовно почиства пространството пред магазина си и оценява малките неща в живота.

Каква е историята на Dar&Noor? Какво означава името ви?

Означава „дом и светлина“ на арабски. Също така „дар“ значи „подарък“ на български, „дар“ също е и препратка към друго наше начинание „Дар за горене“, с което започнахме 1998 г. Това е нашата свещоливница. Тя се занимава изключително с ръчно изработени свещи – свещите на Надя Дулева.

Вие сте пътешественик. Какво научихте по време на пътуванията си?

Научих, че имаме много общи неща с хората от планетата, от различни кътчета на нашата земя и че имаме еднакви радости, тегоби. Можем лесно да споделяме този свят.

С какво се отличават вашите свещи?

С експеримента, с ювелирната изработка. Надя Дулева е открила много техники. Инкрустираме семена, рисуваме по свещите. Тя използва изключително природни материали. От пръв поглед се вижда, че са по-различни от всички останали свещи и от доброто качество. Горят добре без да капят.

Много голям е асортимента от стоки, които предлагате – портмонета, кожени чанти, хатам, персийски и ирански килими (пачуорк), индийски и ирански дрехи, ароматични пръчки, масла, свещи и още много други неща. Как подбирате стоката си?

Работим директно с авторите, които изработват тези предмети. За нас е важно да се свързваме с хубави хора, с добри хора, които носят дух, който предават и на изделията си. Избираме неща, които са ръчно изработени. Идеята е също така да запазваме и да подкрепяме занаятите. Работим със занаятчии от конфликтни зони, където политическите конфликти пречат на развитието и запазването на занаятите. Това е наша мисия.

Тук могат да се намерят и стоки със сантиментална стойност като грамофони с фуния и плочите на „БАЛКАНТОН“. Силно ли е застъпена музиката при вас?

При нас е застъпено всичко, което създава атмосфера – аромати, светлина, музика. Може да намерите неща, чрез които по-лесно ще пресъздадете желаната атмосфера във вашия дом.

Вижте повече във видеото:

Сподели в: