33-ти арт пленер под надслов „Приятелство без граници“ се проведе в Сърбия

Под надслов „Приятелство без граници“ се проведе 33-ят Арт Пленер, организиран от Габриела Жекова в етно село „Срна“ в Сърбия. Домакин беше Саша Прокопович . Групата се състоеше от известни наши творци, сред които Александър Телалим, Валя ТелалимГабриела ЖековаЗоя МиневаИлиян СтояновКлементина МанчеваМилко ТодоровСимеон КръстевАнна Радева.

Как премина събитието при съседите в тази трудна година и помогна ли приятелството за събуждане на вдъхновение, надежда, радост?Зададохме на организатора и участниците въпроси за събитието.

В тези трудни времена , как се получи събитието? Разкажете ни.

Габриела Жекова /организатор/:

Този пленер и за мен стана неочаквано бързо.  Еко селище“Срна“ ни поканиха още миналата година, но ни спря пандемията. Тази година ми се обадиха, че поканата остава. Събрах чудесен творчески екип и… потеглихме! Този пленер ни донесе нови емоции, приятелски срещи с някои нови за мен художници. При идеални условия за рисуване, творихме неуморно. Съчетавахме рисуването с освежаване на басейна в комплекса, разходки при кончетата в близкото имение, много песни, музика…игри, шеги, веселие, нови сръбски приятели в лицето на домакините, които бяха толкова сърдечни с нас ! Неуморният ни домакин беше всеотдаен към групата на художниците и безкрайно щастлив на общата ни изложба! Дните бяха творчески, а последната вечер-незабравима – с песни, музика на живо . Единият от солистите беше Саша, нашият домакин. Беше очарован от нас и съм щастлива, защото имаме покана и за догодина, живот и здраве! Творците, всички без изключение, бяха доволни от условията, организацията, а аз, която събрах всички в едно, съм щастлива, че и този пленер мина толкова успешно!

В година на много граници, кое беше запомнящо се за Вас в това събитие? В какво открихте вдъхновение?

Валя Телалим : Запомнящото се беше топлия прием на домакина и персонала. Сърбите – хора с големи сърца, отворени, щедри, дружелюбни и усмихнати. Вдъхновение черпех от Природата там. Тя е безкрайна и вечна за това. Организатора на пленера, Габи  беше отговорна, внимателна, весела , като приятелка и майка.

Зоя МиневаГаби, както я наричаме всички ние – художниците, или Габриела Жекова, дамата с нестихващата организаторска и творческа енергия, ни събра на поредния 33-и пленер, в чудното сръбско етно селище Срна.  Място със собствен, типичен сръбски дух, изградено и поддържано от невероятно чаровния, трудолюбив и гостоприемен собственик Саша Прокопович. За мен този пленер беше пети или шести, но и 33-и да беше, сигурна съм, нямаше да ми е омръзнало да съм част от тази енергия, която се получава на всеки пленер – голям творчески заряд, интересни нови колеги, разговори-откровения, обсъждания смях и китарен звън! Прекрасни и незабравими вечери! Пожелавам на Габи още толкова пленери, че и до 100 да ни събира – творци с различни творчески търсения от цяла България. Габриела  притежава магнетизъм, чар, и невероятен нюх на селекционер с тънкия усет и сетивност на психолог! Благодаря ,че съм част от тази енергия! Благодаря за творческата енергия с която се прибирам всеки път, след пленер на „Арт Идеи“!

Александър Телалим: Пленерът в Сърбия беше един от най-добрите пленери, на които съм участвал. Даже може би най-добрия. Уникалното беше, че заедно с хубавата атмосфера , страхотни хора, добрите домакини, изумителна храна, заедно с това на нас ни беше осигурено много добро работно място – голяма зала, където всички художници можехме да работим заедно и същевременно всеки имаше своето пространство. Можехме да общуваме, когато искаме, но и да се потапяме в работа, както на нас ни харесва.  Чудесна компания. Всички бяхме на една вълна. Габи даде насоката и верния тон в нашето общуване.  Приеха ни роднини и през цялото време се чувствахме като скъпи гости. Единственият проблем беше, че преяждахме с вкусна храна:-). Но усилената работа компенсира всичко.

Анна РадеваЗа мен този пленер беше първи по много причини- първо излизане от България за последната година и половина, първи арт пленер в този състав и първи срещи с повечето художници на пленера:) Вдъхновение е да работиш рамо до рамо с толкова много творци на едно място- творческата енергия, която се завихри, беше невероятно зареждаща. Имаше прекрасни моменти и бях изключително доволна от резултата. Организацията беше много добра, а Домакинът ни- прекрасен! Благодаря за чудесните моменти!

Симеон КръстевПрекрасен пленер – среща с неподправената природа и супер гостоприемен домакин готов да изпълни всички капризи на пленеристите Вдъхновението се явява с атмоферата на конете – малки и големи ,грандиозната Стара планина,прасетата – цели семейства, козичките, местния пейзаж.

Клементина МанчеваБезграничното приемане и отваряне, както на домакините от Сърбия, така и на колегите. В година на ограничения, забрани и изолация – за мен вдъхновението се оказа в свободата и падането на преградите – пряко и преносно.

Сподели в: