32-ият Арт Пленер „Сътворена Надежда“ събра известни български художници, поети и музиканти

Под надслов „Сътворена Надежда“ успешно завърши 32-ият Арт Пленер, организиран от Габриела Жекова.  Това първото събитие от серията пленери след затварянето през март 2020 година. 

В рамките на инициативата талантливи творци споделяха идеи, вдъхновение и приятелство сред красивата природа на с. Сапарево, в прегръдката на Рила планина.  Участници в пленера, който продължи една седмица, бяха известни български творци в областта на живописта, керамиката и музиката. 

Ето какво споделиха участниците по повод събитието:

Какво ви подтикна да организирате 32 пленер ? Събуди ли се надеждата? Получи ли се вълшебството? 

Габриела Жекова /организатор, художник/:

Какво да ви кажа? В началото на 2020 г. ,малко преди пандемията, бяхме на пленер с толкова хубав творчески екип, с гости от Италия, художничка, музикант, кмета на Турси, г-н Салваторе Косма. Имахме с него планове отново да посетим Южна Италия, с други творци, но.. дойде тази пандемия. За жалост загубихме и наш нов приятел, толкова добър художник- Евгени Андреев, когото щях да водя на още много събития. Корона вирусът ни го отне. Светла му памет! Тази година всички хора по света живеем с надежда да върнем живота си. Молех се всички да сме живи и здрави. Имахме покана от млад мъж, с когото ме запозна Яна Кузова, малката ми дъщеря. Говорихме и се разбрахме да проведем в къщата му в Сапарево, при прекрасни условия 32-ят ни арт пленер! Щастлива съм, че за всичко, което той си е представял, успяхме да се постараем и да го зарадваме. И да, имам голяма НАДЕЖДА и в младите хора, които все повече ги влече природата и търсят начини и за живот, и за бизнес. А вълшебство при нас винаги има ! Умеем да съчетаваме полезното с приятното. Имаше приложни умения (Мери даде нов живот на една стара ракла), имаше и витраж на голям прозорец, много картини, музика, смях, радост, игри, барбекюта, гости, дори и греяна ракия. А за любителите на минералните басейни , наблизо имаше и това удоволствие. Не ни липсваше и музика на живо. Пленерът откри китариста Евгений Симеонов, а го закри заедно със стар наш познайник от групата на Весо „кокала“, „Фактор“ – Оги Цолов. Мисля, че всички останахме доволни и заредени с нова енергия.

Въпрос към останалите :  Какво остана у вас след това събитие? 

Пепа Василева /съорганизатор, поет/: Радост от ценни срещи, вяра в доброто, надежда за нови вдъхновяващи моменти. Благодаря за шанса. Щастлива съм, че Габи – моята майка, с която много се гордея, проявява сила, упорство и голямо желание да продължава с пленерите, дори и сега, в този не лек период. Събитията, които тя организира са много важни за поддържане на духа и творческата енергия. Дори и в малки групи, общуването е важно, незаменимо, безценно. Срещаме уникални личности – творци и домакини. Тези, които подкрепят идеята и вярват в нас, са съмишленици. А случването на всичко това сред природата е все по-необходимо.

Кирил Велков /домакин на събитието, предприемач, писател, благотворител/

Когато приехме домакинството на арт пленера, буквално не знаехме какво да очакваме. Идеята да се съберем с група художници ни се стори достатъчно вълнуваща, но липсата на опит водеше до редица въпроси. Отношението, което получихме от организаторите ни помогна бързо да си отговорим на тези въпроси. Потопихме се в атмосферата и изживяването се превърна в удоволствие. Пленера в Сапарево остави у нас вдъхновение и удовлетворение. Остави красиви спомени и няколко безценни познанства. Художниците, които взеха участие в пленера бяха всеотдайни. Те оставиха частица от себе си в нашия дом и ни вдъхнаха увереност да продължим да творим и занапред.

Илиян Стоянов /живопис и дърворезба /: Едно супер приятно усещане, че в България има места за почивка на европейско ниво и, че хубавите хора не са на изчерпване. Благодаря!

Ромео Смилянов /живопис/ : Порив за живот!

Симеон Кръстев /живопис/: Много емоции, нови познанства, открития за мен, богатството на минерални води в България, допир до голямото изкуство на китарата , прекрасни домакини и страхотна Габи – организатор.

Мариана Матева /живопис/: Усещам че съм жива и няма пандемия, а само живот, изкуство и деца слънца !

Цветан Донковски /керамика и живопис/ : С колегите се знаем,а за нашите домакини само комплименти. Ще запомня пленера само с добро.

Евгений Симеонов /музикант/: Хубавото чувство на хората, с които се запознах.

Вижте повече в прикаченото видео:

Сподели в: