31-годишният Атанас Атанасов оглави Министерство на културата

Новият министър на културата е 31-годишният Атанас Атанасов. Той е актьор, възпитаник на американски университет, шампион по тенис заедно с Григор Димитров, създател на документални филми и изключително сърцат млад човек, възстановил читалището в родното село на баба си и дядо си.

Кой е „Наско от Хасково“?

Наричан по време на предизборната кампания „Наско от Хасково“, новият министър на културата е издигнат от партия „Продължаваме промяната“. Той е роден и е израснал в Хасково, където завършва езиковата гимназия като един от отличниците на випуска. Занимавал се е с много извънкласни дейности – хорово пеене, дебати, класическа китара и други.

Тренирал е тенис активно от 8-годишен, като на 14 г. става републикански отборен шампион по двойки на България заедно с Григор Димитров. Има бакалавърска степен по театрално изкуство от Whitman College (САЩ), където е приет на пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на своя випуск.

Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон, като освен артист пред камерата и на сцената, се е изявявал и като продуцент на документално кино. Филмът му “Отключи сцената” бе показан на 5 международни фестивала като печели 1 място в категорията “Избор на публиката” в Джорджия, САЩ.

Чрез онлайн кампания набира над 15 000 долара за възстановяването на читалището в родното село на баба му и дядо му – Татарево. Вече 6 поредни години организира фестивала ОТКЛЮЧЕНО, за да поддържаме сцената на читалището жива.

Реакциите на гилдията?

  • Днес положи клетва новият Министерски съвет на Република България. Министерството на културата има своя нов министър – г-н Атанас Атанасов. На добър час и успех!“ – обявиха в профила си във Facebook от Народния театър „Иван Вазов“.
  • Директорът на Фондация ЕДНО за Kултура и Изкуства Асен Асенов посочи: „Новият министър на културата Атанас Атанасов е може би едно от най-хубавите неща, които можеха да се случат на сектора в сегашната ситуация. Време е за проветряване и свеж въздух. Ако Весела Кондакова остане зам. министър, МК има шанса да бъде първото министерство, което да покаже резултати от промяната.
  • Актьорът Атанас Атанасов е най-младият – поправете ме, ако греша – министър на културата. С 1-2 изключения през годините след 1989г, този пост винаги е бил заеман от най-възрастният член на Кабинета. Възрастта е справедлива, тя не е подминала никого, казва Дидро. Надявам се този човек да внесе една нова енергия, като съм сигурен, че много вода с усмивка ще му подливат, убеждавайки го, че по стар български обичай му желаят на добър час!“ – сподели мнението си актьорът Мариан Бачев.

Сподели в: