„1917“ на Сам Мендес спечели три награди „Оскар“

На 92-та церемония по връчването на наградите на американската Академия за филмови изкуства и наука воененният епос на режисьора Сам Мендес „1917“ бе отличен с „Оскар“ за най-добър оператор, в лицето на гениалния Роджър Дийкинс, както и в категориите „най-добри специални визуални ефекти“ и „най-добър звук“.

Във филма носителят на „Оскар“ Сам Мендес (режисьор на 007: Координати Скайфол, Снайперисти, Път към отмъщение и Американски прелести) обръща поглед към Първата световна война. Лентата разказва историята на двама млади британски войници – Скофийлд (Джордж МакКей, Captain Fantastic) и Блейк (Дийн-Чарлс Чапман), на които е възложена привидно невъзможна мисия. В надпревара с времето, те трябва да пресекат вражеската територия и да доставят съобщение, което ще спре смъртоносна атака над стотици войници, сред които е и родният брат на Блейк.

Сам Мендес е автор и на сценария на филма, заедно с Кристи Уилсън-Кернс (Penny Dreadful). „1917“ е продуциран от Мендес, Пипа Харис (Пътят на промените, Away We Go), Джейн-Ан Тенгрен (The Rhythm Section, Спектър), Калъм МакДугал (Мери Попинз се завръща, 007: Координати Скайфол), Брайън Оливър (Рокетмен, Черен лебед).

Сподели в: