1600 зрители аплодираха премиерата на „Синът” в Народния театър

Близо 1600 зрители аплодираха, разтърсени от видяното, първата премиера за новата година в Народния театър „Иван Вазов”. Партерът и двата балкона на първата ни сцена едва побраха желаещите да видят спектакъла „Синът”, режисиран от Диана Добрева.

Развълнувани, зрителите в двата премиерни дни – петък и събота – 17 и 18 януари, дълго след финалните поклони коментираха изключителната игра на Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Владимир Пенев, Алексанър Тонев и Анета Иванова в представлението по прочутата в цял свят пиеса на Флориан Зелер.

„Синът“ от Флориан Зелер е един огромен, болезнен въпрос, отправен от сцената към всички нас. За цената и безценността на обичта. Сюжетът, избран от Флориан Зелер, около който се разгръща непрежението в „Синът“, може да бъде „бъде взет назаем“ от драмата на което и да е съвременно семейство: разделени родители, изгубили сериозно доверието и комуникацията със своя син тийнейджър и неговия опит „да изкрещи мълчешком“ болката си и копнежа си по семейство и разбиране.

Момчето е оставено на грижите на майката и живее при нея в тягостната и студена атмосфера на самотата, не чувства обичта и подкрепата й, наранено е и от отсъствието на своя баща, който вече има друго семейство и друго дете. Какво прави момчето ли – спира да ходи на училище с месеци, затваря се в себе си, обгражда се с мними защитни стени, бунтува се по свой си начин.

Какво ще предизвика поведението му – трусове във взаимоотношенията на двамата бивши съпрузи и негови родители? Взаимни обвинения? Катаклизъм в новото семейство на бащата? Помирение?

Преводът на „Синът“ е на Снежина Русинова – Здравкова, сценографията и костюмите – на Мира Каланова, музиката – на Петя Диманова, а хореографията – на Деян Георгиев.

Следващите представления са на 6, 7 и 20 февруари и 24 март.

Сподели в: