10 гала прожекции на 16-ия София Филм Фест

Представянето на филма „Снеговете на Килиманджаро”, носител на Наградата Lux за 2011 година на 8 март в Дома на киното, е Галата на Европейския парламент в програмата на 16-ия София Филм Фест. Актрисата Ариане Аскариде ще бъде специален гост на фестивала, а прожекцията ще бъде последвана от дискусия, организирана от екипите на Информационното бюро на Европейския Парламент в България, Френския културен институт и София Филм Фест.

Дебютът на Константин Божанов открива Международния София Филм Фест на 9 март. След като събра куп международни награди „Аве” ще участва в конкурсната програма и на престижния кинофорум у нас. Романтичната драма „Аве” (Специалната награда на журито – Сараево’11, наградата на ФИПРЕССИ – Варшава’11, наградата за млад талант в Хамбург’11, голямата награда „Iron Herring” в Лийдс’11, наградата за най-добър режисьор на фестивала „Златна Роза” – Варна’11 и номинация за „Златна камера” и участие в Седмицата на критиката в Кан’11) беше сред 45-те заглавия, селектирани за наградите на Европейската филмова академия в края на миналата година. Филмът е продукция на компаниите „Елементи”, „Камера” и „КВ Филм”, с участието на БНТ, продуценти са Димитър Гочев, Жофроа Грисон и Константин Божанов. Главните роли са поверени на Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и Анжела Недялкова, партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.

На 10 март, с Милениум гала в Дома на киното стартира още един специален фокус на СФФ – панорама на документални филми „Милениум”. Това е съвместна инициатива на София Филм Фест и Международния филмов фестивалМилениум”, Брюксел. Специален гост на панорамата ще бъде г-н Антонио Виджиланте, директор на ООНБрюксел и директор на Програмата за развитие на ООН-офис Брюксел. Заедно със създателите на фестивала „Милениум”, режисьорката Златина Русева и продуцента Любомир Георгиев, г-н Виджиланте официално ще представи панорамата с прожекция на корейския документален филм „Моят босоног приятел”. Началният час на прожекцията е 19.00 часа.

Галата на толерантността в програмата на фестивала започва в 20.00 часа на 16 март в Зала 1 на НДК. Тогава публиката на СФФ ще има възможност да види най-новата кинотворба на финландския режисьор Аки КаурисмакиХавър”. Филмът е отличен с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011. Както споделя един от най-авторитетните критици в света на киното, Роджър Ебърт, „да се опише филм на Аки Каурисмаки като оптимистичен и весел е невъзможно, но въпреки че не е комедия, „Хавър” е много по-нежен и изпълнен с надежда в сравнение с останалите му брилянтни творби”. Режисьорът, продуцентът, сценаристът, актьорът и монтажистът Аки Каурисмаки е носител на Голямата награда на журито в Кан за „Мъжът без минало”, отличен по-късно и с наградата на критиката за филм на годината и номинация за „Оскар” за чуждоезичен филм. След премиерата на София Филм Фест, най-новата творба на режисьора „Хавър” ще бъде разпространявана у нас от екипа на Арт Фест, в чийто каталог са и други два филма на Аки Каурисмаки – „Мъжът без минало” и „Светлини в здрача”.

Българската гала на 16-ия София Филм Фест е дългоочакваната премиера на новия филм на Андрей Паунов – „Момчето, което беше цар”. След световната премиера на фестивала в Торонто, представянето му в Лондон, Амстердам и Триест, българската публика ще има възможност да се срещне с удивителната история на Симеон Сакскобургготски – от изгнанническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни. Представянето на филма на Андрей Паунов ще бъде част от специалната програма във Военния клуб, предвидена за 16 март. Началният час е 18.30.

В деня на награждаването на 16-ия София Филм Фест (17 март) е Олимпийската гала на фестивала. Хю Хъдсън ще бъде специален гост на 16-ия Международен София Филм Фест. Британският режисьор пристига у нас, за да представи на зрителите шедьовъра „Огнените колесници”, носител на четири награди „Оскар” ’82 (за най-добър филм, музика-Вангелис!, сценарий и костюми), както и на „Златен глобус” ’82 за най-добър чуждестранен филм. Компания ще му прави актьорът Бен Крос, който изпълнява една от главните роли във филма.

Точно трийсет години след триумфа при раздаването на ОскаритеОгнените колесници“ ще бъде представен на специалната Британска гала в програмата на фестивала, посветена и на предстоящите Олимпийски игри в Лондон. Филмът ни пренася в епохата на 20-те години, когато спортът е преди всичко благородно съревнование, за да ни разкаже истинската история на двама британски лекоатлети, които безкомпромисно спазват повелите на религиозните си общности – Харолд Ейбрахамс (Бен Крос) е евреин, който тича за да превъзмогне предразсъдъците си, а Ерик Лидел (Йън Чарлсън) е набожен шотландец, който тича, за да прослави Господ. С много ентусиазъм и всеотдайност двамата атлети успяват да постигнат победа след победа до… часа на Олимпийските игри във Франция през 1924 година, когато идва ред на една голяма саможертва… Харолд и Ерик няма да успеят да се състезават едновременно, но историята ще запомни великолепния им принос към леката атлетика и морала в спорта.

На 17 март – деня на св. Патрик и традиционен празник на Ирландия, е предвидена Ирландската гала на фестивала. Началният час е 17.00 с представянето на филма „Кеят”, който е част от програмата Фокус Ирландия на 16-ия СФФ, организиран в партньорство с Посолството на Ирландия. Сценаристът и режисьор Джерард Хърли и продуцентът на филма Джим Старк, председател на Балканското жури на СФФ, ще представят лично творбата си пред публиката в кино Люмиер.

За Галата на звездите на 16-ия София Филм Фест Джералдин Чаплин, Пиер Ришар и Даниел Брюл получиха покана, заедно с режисьора Стефан Роблен и продуцента Кристоф Брюнше да представят комедията „А защо да не живеем заедно”. Проектът беше представен на „София Мийтингс” през 2008 година, а впоследствие филмът е избран за официалното закриване на кинофестивала в Локарно. Кои ще бъдат специалните гости на Галата на звездите ще разберем на 18 март, 18.00, в Зала 1 на НДК.

Една изключително интересна среща ще се случи на 19 март във фестивалното кино „Люмиер”, с начален час 20.00. Киномузикалният гала-спектакълМетрополис” е факт благодарение и на усилията от страна на Гьоте институт, които съдействат за представянето на реставрираното копие на безспорния киношедьовър на Фриц Ланг в съпровод на пиано от Маркус Хорн – преподавател по джаз в музикалния колеж в Хановер, известен изпълнител, който концертира в цял свят. Благодарение на 16 мм копие, открито през 2008 година в Буенос Айрес, сега пред очите на зрителите е целият филм с добавени кадри в продължение на около 30 минути, който Фриц Ланг е заснел през 1927 година. Тази обновена версия ще имат възможност да видят изкушените киномани в програмата на 16-ия София Филм Фест.

Още една специална прожекция е предвидена в програмата на Дома на киното с дата 21 март, начален час 20.00 – представянето на филма „Сектор 9” е Галата на Южна Африка, организирана в партньорство с Посолството на Южна Африка в България. Номинираната за 4 награди Оскар творба на роденият в Йоханесбург и емигрирал в Канада Нийл Бломкамп има в актива си множество награди и над 50 номинации от различни международни фестивали, сред които 7 номинации за наградите БАФТА. Филмът е продуциран от самия Питър Джаксън и беше определен като една от най-въздействащите творби на първото десетилетие на 21 век.

Още по темата:

"Аве" на режисьора Константин Божанов открива 16-ия София филм фест

Международният фестивал "София Филм Фест 2012" започва на 9 март

 „Аве” на Константин Божанов с награди за режисура и сценарий на фестивала в Порто

Сподели в: