Яна Кузова: Зад всяко велико дело стои поне една криза

Разговаряме с актрисата Яна Кузова по повод новото й онлайн обучение, фокусирано върху развитието на умения за поведение пред камера. Макар че сега всички публични сцени са затворени, тези умения стават още по-необходими в новата онлайн среда, в която всички ние продължаваме да представяме идеи, продукти и дори самите себе си. Как успешно да се адаптираме към новите обстоятелства, които изолацията ни налага и може ли работата от вкъщи да се определи като изкуство  – ще научите от нея в следващите редове.

 

Въпрос: На 4 май, изцяло в нов онлайн формат, ще започне обучението „In thе Limelight“ – The art of Home stage, което успешно водиш. Разкажи ни малко повече за него!

 

ЯНА: Като “In the Spotlight”, но малко по-различно! “In the Limelight” е жаргон, който се използва в киното. И понеже сега сме част от един и същи филм, заглавието дойде съвсем естествено. Отново говорим за техники и трикове от актьорската професия, но този път приложими “в кадър”. Какво е мизансцен, камерата като приятел и враг, умението да си зад и пред камерата едновременно, още една две перални, мусака и приказка за лека нощ, плюс концентрация и що е то абстрахиране, са част от програмата на “In the Limelight”. Нека някой ни обори,че офис вкъщи не е изкуство.

 

Въпрос: Променя ли карантината начина, по който общуваме и представяме идеите си? Как да се адаптираме?

 

ЯНА: Представете си, че отивате на бар! И в рамките на една вечер срещате там майка си, говорите с шефа, най-добрия си приятел и децата…Гадно нали? По принцип повечето от нашите социални роли се случват на различни места, но не и сега. Едно от основните умения в моята професия е точното разпределяне на вниманието. Което е първата крачка на адаптиране към новите за всички нас обстоятелства. Чрез правилните упражнения вие можете да подобрите видимо способностите си.

 

Въпрос: Сега, когато разполагаме с повече време да бъдем у дома, много от нас опитват нови неща. Имаш ли съвет към хората, които са решили да се фокусират върху презентационните си умения?

 

ЯНА: Нали знаете: “Practice makes perfect”! Съветът ми е да не спират да се самоусъвършенстват и да не се срамуват да се допитват до професионалисти. Аз знам, че всичко знам не е правилната формула за успех!

 

Въпрос: Могат ли необичайните обстоятелства, в които се намираме, да бъдат полезни за хората, които се стремят да се развиват?

 

ЯНА: Въпрос на mind set …За мен по-успешната формула е: всичко извън зоната ми на комфорт, кара психофизиката ми да работи на пълни обороти и в тотална кондиция! Замислете се…Зад всяко велико дело стои поне една криза…

 

Онлайн обучението „In thе Limelight“ – The art of Home stage се организира от образователната организация BEIED България с инструктор актрисата Яна Кузова. То ще се проведе изцяло в онлайн формат – по един час на ден от 4-ти до 8-ми май.

 

Всеки, който иска да научи техники и трикове от актьорската професия, изцяло приложими в ежедневието ни днес, може да го направи като се регистрира тук:  https://forms.gle/9kWzJtZg6NU1UfVx9

 

Повече информация за събитието има тук: https://www.facebook.com/events/699011864175989/

Сподели в: