Ще има ли „Сурва“, въпреки водната криза в Перник?

Традиционният международен кукерски фестивал „Сурва“ в Перник беше отменен, заради водната криза, която от месеци има в града. Събитието трябваше да се проведе на 24 януари като участие в него щяха да вземат около 6 000 кукери от цяла България и чужбина.

Всяка година на шествието се събират стотици хиляди посетители. Заради водната криза обаче тази година се създава огромен риск от зарази, поради струпването на едно място на много хора.

Перничани обаче настояват фестивалът да бъде преместен в София и изпратиха отворено писмо до институциите с настояване празникът да се проведе, въпреки водният. режим.

„Да лишите България от фестивала на кукерите, е все едно да ни лишите от националния ни празник, иначе казано – недопустимо е“, пише в отвореното писмо.

Според инициаторите на идеята Столична община може да се договори с община Перник за финансовата част на организацията, а провеждането на кукерския фестивал ще доведе до огромен приток на туристи в столицата.

Същевременно във Facebook все по-голяма популярност набира събитие, което кани перничани и софиянци да отбележат фестивала „Сурва“ пред Народното събрание от 24 до 26 януари.

Сподели в: