Ще гледаме филма с най-много номинации Оскар на „София филм фест“

Едно от най-актуалните филмови заглавия този сезон – „Рома“ на режисьора Алфонсо Куарон, което преди броени дни получи десет номинации за Оскар, ще бъде представено в българските киносалони в рамките на фестивала София филм фест. Лентата бе отличена от Американската киноакадемия в категориите за най-добри актриси – в главна и във второстепенна роля, за режисура и за най-добър филм. „Рома“ вече спечели призовете на Холивудската чуждестранна преса „Златен Глобус“ за най-добър чуждоезичен филм и за най-добър режисьор, а в актива си има и 7 номинации за наградите БАФТА.

„Рома“ е най-добрата творба на Куарон до момента, който е едновременно сценарист, режисьор, продуцент, монтажист и оператор на филма, вдъхновен от спомени и образи от времето на неговото детство. Лентата разказва историята на Клео (в ролята е Ялица Апарисио), млада жена от малцинство, която работи като прислужница за семейство в Рома, квартал от средната класа в Мексико сити, в началото на 70-те години на XX век.

Това не е единствената Оскарова лента, която ще видим на кинофестивала у нас. В програмата ще бъде включен и филма „Студена война“ на Павел Павликовски, който има три номинации за Оскар. Ще видим и номинираната за Оскар за чуждоезичен филм творба на японския майстор Хирокадзу Коре-еда „Джебчии“, удостоена и със „Златната Палма“ от Кан 2018. Четвъртият режисьорски проект, който ще видим у нас, е този на Надин Лабаки. „Капернаум” също получи признанието на Американската киноакадемия, след като през май 2018 година беше удостоен в Кан със специалната награда за социална отговорност, с приза на Екуменическото жури и с престижната Награда на журито.

Сподели в: