„Червеният тефтер“ от София Лундберг излиза в навечерието на 14 февруари

В навечерието на 14 февруари на българския книжен пазар ще бъде публикуван романът „Червеният тефтер“ от София Лундберг. Самият Фредерик Бакман определя книгата като история, написана с любов и разказана с радост.

Освен че ни потапя в една увлекателна романтична историята, романът повежда читателя на пътешествие в Стокхолм, Париж, Ню Йорк, описва различни исторически периоди и различни човешки съдби.

Почти веднага след излизането си романът нарежда София Лундберг сред най-популярните съвременни шведски автори и й печели възторжени отзиви от критици, читатели и писатели.

За книгата

Малката Дорис получава от баща си тефтер с червени кожени корици. В него тя записва всички хора, които са променили живота й. От слугуването в богаташка къща, през модния подиум в Париж, ужаса на Втората световна война, самотата в Ню Йорк, любовта й с Алан. Днес тя е на 96 години и живее сама в Стокхолм. Повечето имена в тефтера са зачеркнати: напуснали са живота й. Най-голяма радост й носят обажданията на племенницата й Джени. Един ден Дорис започва да записва историите от пъстрото си минало. Така ще успее да сподели с Джени най-съкровеното си – спомените.

За автора

София Лундберг е работила като журналист и редактор на списание. Дебютният й роман „Червеният тефтер“ се превръща в световна сензация. Критиците оценяват високо умението на Лундберг да отвежда читателите на пътешествие през времето и пространството, любовта и загубата, и определят писателката като блестяща нова звезда в скандинавската литература.

Сподели в: