Художникът Цветомир Илиев пред Kafene.bg: Изкуството е интересно и вдъхновяващо занимание

Цветомир Илиев е млад артист, чиито композиции  улавят красотата на природата. Поводът да разговаряме с него е скорошното му участие в панаира на изкуствата Artrooms в Рим. Вижте в следващите редове какво сподели творецът за римското изложение, картините си със Северното сияние и еко инициативата си „Започни просто – засади дърво”:

Въпрос: Как Ви избраха да участвате в престижния панаир на изкуствата Artrooms в Рим?

Отговор: Участието в Artrooms стана чрез конкурс, в които участваха над 700 артисти от цял свят. За тазгодишното издание журито избра около 100 участници, които показаха работата си в над 50 хотелски стаи, трансформирани от всеки един творец, плюс скулптурен парк, секция „Единични произведения“ и „Видео изкуство“.

Въпрос: Какви са впечатленията Ви от изложението, което се проведе преди дни?

Отговор: В Римското изложение участваха артисти от цял свят – Европа, Америка, Индия, Пакистан, Южна Корея и др. Творбите които любителите на изкуството видяха в Рим бяха на много високо ниво. Много от артистите, които са участвали в едни от най-добрите панаири за изкуства в Европа споделиха, че не са виждали толкова добра селекция на артисти и техните произведения на едно място.

За три дни изложението беше посетено от над 1000 души. За съжаление очакваните над 4000 посетителя не посетиха събитието поради блокиране на движението в центъра на града в два от трите дни на изложението.

Участието в Artrooms беше много интересно и хубаво изживяване. Имах възможност да се запозная с много артисти и дори да планираме бъдещи съвместни проекти.

Въпрос: Какви творби представихте и как се приеха те от любителите на изкуството в италианската столица?

Отговор: Представих серия от картини, вдъхновени от Северното Сияние. В моята работа изразявам този цветен феномен по уникален начин, като следвам естествените извивки на дървесната кора с флуоресцентни цветове. Нежната триизмерна повърхност, съчетана с флуоресцентна боя под ултравиолетова светлина се превръща в картина, която се разкрива напълно през нощта.

Това беше първият път, в който представям пред публика този проект, съчетаващ картини, светлина и музика. Прие се невероятно добре, като някой посетители посетиха моята стая няколко пъти през трите изложбени дни. Други споделиха, че това е тяхната най-любима стая от всички. Най-хубавото изживяване беше да видя усмивките на лицата на хората, влизайки в стаята.

Собственичката на галерията в италианската столица изрази желание да покаже флуоресцентните картини отново в Рим. За трите дни се продаде само една работа, но повечето продажби се осъществяват след изложението.

Въпрос: Освен природата, какво друго Ви вдъхновява?

Отговор: Източникът на моето вдъхновение е единствено наблюдението на многообразието в природата.

Въпрос: Разкажете ни за инициативата си „Започни просто – засади дърво”! Какво Ви провокира да я стартирате?

Отговор: Животът ми като художник и тясната ми връзка с природата ме подтикнаха да започна инициативата. Просто където и да пътувам, виждам как човешките действия унищожават или не оставят пространство за съществуването на дивата природа. Тази инициатива има за цел чрез изкуство, засаждане на дръвчета и споделяне на информация за полезността и функциите на дърветата и горите все повече хора да засадят дървeта.

Въпрос: Какво е посланието Ви към младите българи, които се занимават с изкуство 
у нас?

Отговор: Да се занимаваш с изкуство е интересно и вдъхновяващо занимание като това, което получаваш е много повече от това, което даваш. Но да се изхранваш от продажбата на творбите си е много трудна задача за всеки един творец навсякъде по света. Има различни пътища за развитието на кариерата на един творец, за всички тях има достатъчно информация, различни курсове и обучения, които трябва да се изучават извън заниманията в студиото, училището или университета.

Най-интересното е, че каквото и да правиш, накрая всичко се свежда до създаване на взаимоотношения с любителите на изкуството. С почти всички колекционери на моето изкуство се познавам лично или чрез Интернет. Същото е и с галеристи, куратори и колеги творци. Каквото и да правя накрая всичко се свежда до създаване на приятелски и професионални взаимоотношения в сферата на изкуството.

Моето послание към младите българи, занимаващи се изкуство, е да правят всичко възможно да работят и да развиват таланта си, независимо от трудностите. Да работят много за създаването на добри взаимоотношения с техните колеги творци, галеристи, куратори и любители на изкуството.

Цветомир Илиев, роден в България през 1982 г., е  млад артист, чиито композиции  улавят красотата на скритото многообразие в природата. Неговият интерес към изкуството се пробужда съвсем случайно през 2010 г., когато за първи път започва да експериментира, използвайки малки парчета паднали кори от дървета и акрилни бои. Той намира това за много интересно и криещо голям потенциал за създаване на триизмерни скулптори и картини. Оттогава, чрез непрекъснато изучаване и неспирен интерес, изкуството става неговата истинска страст. Самоук артист, който бавно прави първите си стъпки в света на изкуството през последните няколко години, сега страстно изучава галерии, чете история на изкуството и учи нови техники. Цветомир е завършил курса  „The Working Artist“ в онлайн бизнес училище за творци – професионалисти.

Неговото изкуство вече е предизвикало интереса и събудило любопитството на няколко частни колекционери в Европа и България, които сега притежават някои от творби му. До този момент творбите му са били представяни в 5 самостоятелни изложби в България, няколко групови изложби в страната и чужбина, различни алтернативни пространства, например – хотел „Седемте Рилски езера”, малки галерии и арт фестивали.

Две от неговите по-късни картини – „Млечният път 2“ и „Възнесение“, преминават през второто класиране за Лятната изложба на Кралската академия на изкуствата в Лондон през 2014г. и през 2016г. През 2015г. картината „Извори живот“ е включена в благотворителна групова изложба за децата с диабет и през 2016 г. печели 2-ро място в триизмерна категория на конкурса „Природа” в Light Space & Time Online Art Gallery.

Неговият живот като художник и тясната му връзка с природата го водят до започване на инициативата „Започни просто – засади дърво”, която има за цел чрез изкуство, засаждане на дръвчета и споделяне на информация за полезността и функциите на дърветата и горите все повече хора да засадят дървeта. През 2017 г. се състояха три изложби в страната и бяха засадени 1700 дървета в красивия планински район, където живее.

В момента Цветомир работи върху нова серия от картини, изследваща променливата същност на северното сияние. Целта му е да улови красотата, магията и величието му чрез уникалните форми и извивки на дървесната кора.

Сподели в: