„Хубавата Елена“ обра овациите на публиката на Летния театър във Варна

Въодушевена публика, много усмивки и аплаузи предизвика първата от петте премиери на фестивала „Опера в Летния театър“ – „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, която се игра в петък вечер във Варна. Постановката на Държавна опера – Варна е съвместен проект с Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Ефектният декор и античните костюми се вписаха в зелената среда на Летния театър със стил, а ентусиазмът на артистите, които вплетоха в пищното зрелище драматична игра, оперно пеене и танц, увлече и многобройните зрители.

След големия успех на премиерата, постановката на проф. Светозар Донев, с хореограф Анна Донева, и сценограф Иван Токаджиев ще гостува в Двореца в Балчик на 11 юли. Диригент на спектакъла в Белия град ще бъде Стефан Бояджиев, а в главните роли ще влязат актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Пламен Георгиев – Менелай и солистите на Варненската опера Христо Ганевски – Парис и Велин Михайлов – Калхас, а в ролята на Хубавата Елена ще видим Веселина Андреева.

„Опера в Летния театър“ ще продължи за варненската публика на 6 юли с шедьовъра на опера буфа „Севилският бръснар“. С мелодичността си, родееща се с италианската канцонета, и с комичната лекота на либретото си по класическата творба на Пиер Бомарше, операта има поколения почитатели, завладени от темперамента, динамиката и жизнената сила на музиката на Росини. Прекрасната ария на Розина е търсена изява за колоратурните сопрани, а знаменитата Ария на клеветата на Дон Базилио дава възможност за сценичен триумф на артистичните баси. Постановката на Варненската опера е работа на италианския режисьор Антонио Петрис, който акцентира върху италианската стилистика и развива атрактивността на спектакъла с въздействаща хореография, която преплита балет и комедия дел арте в едно вихрено забавление за публиката. Диригент е Кръстин Настев, в ролята на Розина ще се видим талантливата Илина Михайлова, Фигаро ще е Пламен Димитров, а Дон Базилио – Евгений Станимиров.

Сподели в: