Хорът на софийските момчета с впечатляващ концерт, посветен на японо-българските отношения

Магията на Хора на софийските момчета ще бъде представена в следващото събитие от 30-ите юбилейни Дни на японската култура. Зрителите ще могат да се насладят на концерта на 24 октомври от 19:00 ч. в голямата зала на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Съставът ще изпълни концерт, посветен на дългогодишните българо-японски отношения. Събитието е организирано с помощта на сдружение „Хор на софийските момчета“ и е с подкрепата на Посолството на Япония в България. Входът е свободен.

Специално за повода съставът ще представи и новия си компактдиск, издаден през 2019 г. – „Софийските момчета на Япония“, който ще предостави на зрителите и документални записи от тяхното концертно турне в Япония през 2015 г. Днес хорът е под ръководството на проф. д-р Адриана Благоева и с нейна подкрепа хорът печели редица престижни награди с участията си в национални музикални форуми. Момчетата не веднъж са показвали таланта си и в чужбина с концерти и записи на многобройни песни. Впечатляващ факт е, че хорът изпълнява произведения в различни музикални стилове и жанрове – от 14 век до наши дни. Успехите на Хора на софийските момчета също включва и техните 11 самостоятелни компактдиска и участия в други 8 диска в колаборация с други изпълнители.

Първият български момчешки хор е създаден през 1968 г. – Хора на софийските момчета при читалище „Цар Борис – 1928“, като изпълняващ позицията на диригент от създаването му до 1989 г. е Лилияна Тодорова. През 2018 г. хорът отпразнува 50 години от създаването си и 30-ия традиционен коледен концерт, който те представят.

30- ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

Пълната програма за 30-ите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf

Сподели в: