Хитови заглавия от документалното кино ще бъдат достъпни онлайн канто част от фестивала „Master of Art“

Въпреки създалата се ситуация на пандемия от вируса COVID-19, петото издание на филмовия фестивал за документално кино „Master of Art” ще се проведе в две части: съкратено онлайн издание през април и пълно издание от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”. Това стана ясно по време на онлайн брифинг, който се проведе на официалната страница на фестивала във Фейсбук.

От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на над 25 пълнометражни филма, както и късометражни заглавия, включени в тазгодишното издание на „Master of Art”, чието мото е „Прегърни изкуството”. Достъпът до филмите от програмата е гарантиран от всяка точка на страната чрез платформата neterra.tv. Общата цена на всички заглавия от онлайн фестивала е 10 лв. Петото издание на „Master of Art” ще поднесе много вълнуващи и интересни истории за талантите, оставили своя отпечатък през годините, за творческите процеси и тенденциите на съвремененното изкуство.

Специалната селекция от филми на тазгодишното издание на „Master of Art“ отново ще предложи най-доброто от документалното кино в следните области на изкуството – „Архитектура и дизайн”, „Изкуство и деца”, „Съвременно изкуство”, „Кулинарно изкуство”, „Изобразително изкуство и фотография”, „Литература”, „Музика и танц”, „Театър и кино”.

Още един филм ще бъде премиерно излъчен онлайн – „Стихията Медея” на режисьора Найо Тицин, който събира най-интересните моменти в процеса на двугодишното създаване на театралното зрелище „Медея”.

Сред останалите филмови заглавия, до които ще се докоснете онлайн, са „Равновесието според Окуда”, който разказва за срещата между авангарда и традицията, която се осъществява чрез Окуда, „Абстрактно изкуство: Клифърд Стил”, „Разговор с Роми Шнайдер” – разказ за едно уникално и никога непубликувано интервю на Шнайдер от декември 1976 г. и много други.

Още два филма носители на голямата награда „MASTER OF ART – AURUBIS AWARD“: „ОТИВАМ СИ У ДОМА – ДЖИМИ СКОТ“, избран за най-добър филм на фестивала през 2017 г., и „АЗБУКАТА НА ГРИЙНАУЕЙ“ на режисьорката Саския Бодеке, който беше отличен за най-добър филм на фестивала през 2019 г., ще бъдат част от онлайн изданието на “Мастър оф Арт”. Самата Саския Бодеке е член на тазгодишното жури на фестивала. Носителят на наградата за най-красив филм от изданието на „Мастър оф Арт” през 2017 г. – „АЗ, КЛОД МОНЕ“, също ще бъде достъпен онлайн.

Филмовият Фестивал Master of Art се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация „Master of Art“ със финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична Община, на Фондация „Америка за България“ и на Националния Филмов Център.

Новите дати на прожекциите и цялата програма ще бъдат обявени на ndk.bg, masterofartfilmfestival.com, както и на Фейсбук страниците на фестивала и НДК.

Сподели в: