Фестивалът на френския филм започна с трилъра „Вила Каприз”, непоказван още във Франция

Тази година е десетото издание на Френския филмов фестивал в рамките на „Киномания“, който ще се проведе от 9 до 22 април 2021 година. Откриването беще на 9 април в кино „Люмиер“ е с трилъра „Вила Каприз“, все още непредставен на публиката във Франция.

На премиерата присъстваха посланичката на Франция Флоранс Робин. Специални гости бяха режисьорът Бернар Стора и композиторът Венсан Стора. В главните роли: Нилс Арестроп, Патрик Брюел, Ирен Жакоб.

Програмата на фестивала включва общо 11 филма. Рубриката „Филмите на годината“ показва 5 заглавия от 2020 г. :„Вила Каприз“ на Бернар Стора, „Неочакван триумф“ на Еманюел Куркол, „Дьо Гол“ на Габриел льо Бомен, „Сбогом, глупаци“ на Албер Дюпонтел и „Парфюмите“ на Грегори Манье. Среща с креативността и многообразието на френското кино.

В памет на бележития актьор, угаснал през 2020 г., фестивалът представя рубриката „Удивителният Мишел Пиколи“. Петте филма „Мислех, че го познавам“ на Клод Соте, „Една странна афера“ на Пиер Грание-Дьофер, „Голямото плюскане“ на Марко Ферери, „Скок в празнотата“ на Марко Белокио и „Имаме папа“ на Нани Морети разкриват неговия огромен талант и многобройните му превъплъщения. Като „бонус“ селекцията включва и „Темрок“, един изключителен филм, демонстриращ силата на киното за протест.

В София прожекциите на филмите ще бъдат в кината Славейков, Люмиер, G8, Одеон, Euro Cinema, Дом на киното и Влайкова, в Пловдив в Лъки Синема, а във Варна във Фестивален и конгресен комплекс – Варна.

Киномания е част от Календара на културните събития на Столична община.

Сподели в: