Фестивалът на светлините LUNAR беше официално открит

На 6 май беше открито първото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Събитието изкара изкуството от музеите и вече преобразява тринадесет от най-известните локации в София между 6 и 9 май, от 20:30 до 00:00 ч. Всички творби могат да бъдат посетени безплатно.

Официален старт на фестивала дадоха Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и патрон на LUNAR, Теодор Стойчев, ръководител на Европейския парламент в България, както и организаторите Марин Петков, основател на MP-STUDIO и Биргит Зандер, основател на международния формат Festival of Lights International.

Щастлив съм, че от днес заедно ще дадем възможност на столичани да се насладят на едно изключително събитие. За нас това е само началото. От наша страна ще осигурим нужната подкрепа, за да продължи да се развива този мащабен формат. Уверен съм, че хиляди граждани на София и гости на града ще останат очаровани от таланта на артистите, създали свои творби за града,” сподели Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и патрон на LUNAR.

Програмата на фестивала ще покаже разнообразни видове светлинно изкуство на българската аудитория. Сред тях ще бъде и специално 3D мапинг шоу на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500, с което ще бъде отбелязан Денят на Европа.

През 2017 г. Европейския парламент в България заедно с MP-STUDIO започнахме традицията да честваме Деня на Европа с 3D мапинг. Идеята ни беше да отбележим 9 май по малко по-различен и иновативен начин – да разкажем една история, която да бъде завладяваща. Радостен съм, че пет години по-късно, благодарение на разрастването на формата, имаме възможност да допринесем за градската среда на София и за това да се случват хубави неща в града, в който всички живеем,” каза Теодор Стойчев, ръководител на Европейски парламент в България.

Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще представи изкуството на талантливи артисти от Австралия, България, Индия, Испания, Франция и Швеция. Програмата на събитието включва различни видове произведения, които ще разкрият пред българската публика многообразието и силата на този вид изкуство.

Вярвам, че даваме старт едно много красиво събитие, което ще промени арт сцената в България и ще постави страната ни картата на този вид фестивали. Благодаря на всички артисти, които създадоха свои произведения за фестивала и с огромно желание помогнаха да преобразим централната част на София. Надявам се да имаме възможност да разрастваме LUNAR в бъдеще и да го превърнем в традиция, която да допринася за икономическото развитие на страната ни,“ сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и на LUNAR.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието се провежда с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Пълната програма можете да намерите на: https://lunarlights.eu/program/.

Сподели в: