Учениците ще посещават театри и концерти безплатно

Учениците от първи до десети клас ще ходят безплатно на театър, а актьорите ще представят изучавани в момента произведения в училищата. За това се договориха днес министерствата на образованието и на културата и подписаха символично споразумение в Народния театър „Иван Вазов“, информира БНТ.

Според споразумението театрите ще обявяват на сайтовете си в началото на всяка учебна година предстоящите постановки и ще получават заявки за посещения от училища и детски градини. За да заведат децата безплатно на театър, училищата ще трябва да кандидатстват по програмата, която стартира на 10 май. Всяко училище ще може да участва с по един проект на стойност 2500 лева.

Актьорите също ще посещават училищата като представят изучавани в момента произведения. Целта е да се засили интересът на децата и учениците към българската идентичност, традиции, история, и съвременни форми в областта на театралното, музикалното и танцовото изкуство.

„Отделените средства са 250 хиляди, но ако има по- голям интерес за кандидатстване, а то най- вероятно ще има, ние ще можем да дофинансираме или да насочим остатъци от други модули“ – споделя министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Припомняме, че през лятото на 2018 г. просветното министерство подписа споразумение с министерството на културата за провеждане на учебни часове в музеите. В инициативата се включиха над 5000 ученици. След театрите пък ще дойде ред и на библиотеките. Отделно се готви програма за посещение на ученици в институтите и музеите на Българската академия на науките.

Сподели в: