Ученик на Гюзелев дебютира в „Цигански барон” в Музикалния театър

На 27 февруари на сцената на Музикалния театър гледаме дебюта на оперния певец Добромир Момеков в оперетата на Щраус „Цигански барон“. Той се въплъщава в ролята на Граф Хомонай. Това е втора роля за Момеков на сцената на Музикалния театър. Оперетният си дебют в театъра прави в ролята на Фалке в нашумялата със своята ексцентричност постановка на „Прилепът“ на режисьора Марияна Арсенова.

След завършване си на Музикалната академия в София Добромир Момеков специализира в Академията на Арена ди Верона – създадена за усъвършенстване на млади оперни певци. От 2005 той се обучава при големият български бас Никола Гюзелев. Момеков е пял на големи световни сцени като Фестшпил Залцбург, операта в Страсбург и Националната Опера на Албания. Гастролирал е в множество театри в Северна Америка. В репертоара му влизат най- популярните творби на Пучини,Верди,Росини и Доницети.

От поставянето си през 2011 година досега оперетата „Цигански барон“ се играе с голям успех на сцената на Музикалния театър. Неин режисьор е Юлия Маринова, диригент – постановчик е Игор Богданов. Пищният декор и костюми на Евгения Раева и атрактивната хореография на Катя Богданова ни пренасят в един романтичен свят, където над всичко се извисява любовта.

„Цигански барон“ завладява публиката с увлекателния си сюжет, но най-вече с музиката на Щраус. В нея по неповторим начин Кралят на валса е съчетал цигански мелодии и унгарски чардаш с ритмите на виенските маршове, валса и полката. Зрителите проследяват със затаен дъх перипетиите, през които преминава любовта между Шандор Баринкай (Пеньо Пирозов) и красивата циганка Сафи (Марияна Арсенова).

На 27 февруари в „Цигански барон“ гледаме още Олга Динова (Чипра, майка на Сафи), Христо Сарафов (Коломан Жупан), Зорница Дамянова (Арсена,дъщеря на Жупан), Богомил Спиров(Отокар) и други.

В ролята на Граф Карнеро дебют прави Кръстан Кръстанов. Участват хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Дориан Молхов.

Сподели в: