„Търновската царица“ дебютира на сцената на Театър „Българска армия“

На 30.01. от 19ч. на сцената на Театър „Българска армия“ ще дебютира театралната адаптация по повестта на Ем. Станев – „Търновската царица“.

„ТЪРНОВСКАТА ЦАРИЦА“ по Ем. Станев
Драматизация и режисура – Бойко Илиев
Сценография – Теодор Даскалов.
Костюми – Жанета Иванова
Със специалното участие на Елена Петрова

Един млад човек се връща от чужбина: „за тоя чорбаджийски син, отписан от паметта на търновци, се мълвеше, че изхарчил торби жълтици в парижките кафе-шантани и от него не бивало да се очаква нищо“. Емилиян Станев отново звучи изключително съвременно, да не кажа, че дарбата му е с пророчески нюанси. След „Крадецът на праскови“ и „Антихрист“, той отново ни поднася болезнено актуален проблем – за „чужденецът“ в собствената му страна. „Отъркал се в лустрото“ на Запада, героят на Емилиян Станев трудно понася „ориенталската леност и мърлявост“, с което като че ли оправдава своята себичност и надменност. „Цивилизована“ Франция му е създала определени навици в любовта, които той не иска да наруши.

Бавно, но сигурно превръща жената, която го обича и e готова да му бъде прислужница, помощница, любовница, майка на неговите деца – в проститутка, служителка в публичния дом „Двата гълъба“. Сякаш да се защити от нейната безрезервна любов, той се заиграва с богаташката щерка и негова пациентка. Така се сблъскват два морала, два свята, сблъскват се представите за любов в цивилизования свят и простата народна етика, говореща с езика на природата, която е над всички нас.

Сподели в: