Три премиерни спектакъла и безплатни ателиета в ДНК през април

Богата програма очаква публиката в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс през април. В рамките на месеца ще бъдат представени три премиерни спектакъла.

Спектакълът dragON aka PHOENIX е живописно представление, в което въздържанието не е опция. Той ще бъде представен в ДНК на 9 април от 19:00 часа. Използвайки буквалност и логиката на мюзикъла, творбата проблематизира потенциалните абсурди в хореографията и танца. dragON aka PHOENIX е втората творба от проекта dragON, хореографска трилогия, изградена в съавторство между Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, известни още като STEAM ROOM. Проектът се занимава с темата за протестиращото и празнуващо тяло на „drag” сцената, изследвайки взаимовръзката им танц и хореография.

В два последователни дни – на 15 и 16 април от 19:00 часа ще бъде показан спектакъла Double Bill, който се състои от две отделни представления на два различни автора, а след събитието е предвиден разговор между изпълнителите и публиката. Тhe Effort Trap е соло на хореографа и танцьор Коста Каракашян, а Presence <> Absence е в изпълнение на Стефани Ханджийска и представлява творческа колаборация между нея и полския композитор Михал Кавецки. Музиката нахлува в тялото като река и се разпространява през всички негови повърхности. Когато музиката се отдръпне, тялото се превръща в нейната звукова вълна в пространството…
Double Bill се разпространява с подкрепата на Министерство на културата.

Стефани Ханджийска е хореограф и изпълнител и в третия премиерен проект, който ще бъде представен на 17 април от 19:00 часа в ДНК. SOFT QUESTIONS изучава „деликатните“ въпроси по отношение на разбирането ни за същността на успеха и им отговаря „доколкото може“. Това са онези въпроси, които си задаваме, когато искаме да знаем „как“ и „защо“. Техните отговори често са по-сложни от това, което ни се иска.
„Те са различни от въпросите с категоричен отговор, които надупчват обекта си, защото „деликатните“ въпроси го обгръщат от различни страни и навлизат в него нежно, но настойчиво.” – пояснява Стефани Ханджийска.
SOFT QUESTIONS се разпространява с подкрепата на Министерство на културата.

През април в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс Радар София и Драма пакт ни канят на “Въведение в NUTRICULA” – тридневно безплатно работно ателие, базирано на петгодишна международна изследователска и артистична практика. То ще бъде водено от Ясен Василев и ще се проведе в периода 10-12 април. NUTRICULA подлага изпълнителите на поредица от задачи, които целят да изпитат и преосмислят границите и функциите на тялото и да разрушат (не)съзнателни навици в движението. Работата цели да освободи тялото и движенията му от наложените върху тях значения. Ателието включва практически движенчески упражнения, критически дискусии, творческо писане и преминаване през структурата на физическото соло. Ателието е подходящо за професионални актьори, танцьори и изпълнители (но не изключва и хора без никакъв сценичен опит), които се интересуват да преминат през тридневно въведение в метода на работа и потенциално да започнат да развиват свои версии на солото. От участниците ще бъдат селектирани 10 човека, които ще имат възможността да продължат в репетиционен процес през месец май, а след това ще бъдат част от спектакъла „Невъзможни действия“, чиято премиера отново ще е в ДНК.

Крайният срок за кандидатстване е 4 април.

Освен трите премиерни спектакъла и работните ателиета, в ДНК ще могат да се видят и познатите на публиката: dragON aka PONY (5 април), Wo Man (14 април), който бе номиниран преди дни в категория „Съвременен танц и пърформанс“ в тазгодишните награди ИКАР 2021, „Съвършено розово“ (24 април), както и „Тотална щета“ (29 април). Всички спектакли са с начален час 19:00.

Сподели в: