Трима български творци и един учен получиха ордени от президента

Президентът Румен Радев връчи високи държавни отличия на талантливите творци Михаил Белчев, Владимир Пенев, Бина Харалампиева, и на големия български учен акад. Минчо Хаджийски.

Постиженията ви в музикалното, поетичното и театралното изкуство, в науката и образованието са ярко допълнение на българския принос за по-добър и по-просветен свят“ – каза държавният глава по време на тържествената церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. „Ордените са отражение и на благодарността на цялото ни общество към вдъхновяващия пример на личности, които са постигнали и отстояват висок хоризонт на българското изкуство и култура, науката и образованието“ – допълни Радев.

Поетът, композитор и режисьор Михаил Белчев получи орден „Стара планина“ – първа степен за големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Владимир Пенев беше удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Държавният глава отличи с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен театралния, оперен и телевизионен режисьор Бина Харалампиева, която за 35-годишния си професионален опит е реализирала повече от 100 постановки. Орденът е за нейните големи заслуги в областта на културата.

Ученият и преподавател акад. Минчо Хаджийски, който е автор на 25 нови учебни курса в областта на автоматизацията на корабни машини и механизми, теория и управление на техническата кибернетика, автоматизация на химикотехнологични и металургични обекти, беше отличен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за големите му заслуги в областта на образованието и науката.

Тези държавни отличия са много повече признание за морала и достойнството на човека, който е удостоен с тях, а не толкова за професионализъм и това в някакъв смисъл ме прави много горд“ – каза Владимир Пенев, който беше служебен министър на културата в кабинет на Росен Плевнелиев.

Всичко сме вършили за България“ – заяви от името на наградените Михаил Белчев и благодари за признанието, отдадено на четиримата отличени българи.

Сподели в: