Топ съвети за безопасно пътуване

Пътуването по света оглавява списъците с желания на много хора. Въпреки тежките икономически времена и страховете заради Covid-19, пътешествията все още са нещо страхотно и обичано от всички нас.

Ако се нуждаете от сигурно пътуване, то значи можете и трябва да разчитате на пътна помощ София, както и на следните наши съвети.

Подгответе се добре

Уверете се, че имате цялата документация, от която се нуждаете, преди да тръгнете, включително:

Вашият паспорт, визи и други документи за пътуване – както и копия. Уверете се, че също така оставяте копие от тези документи и кредитните си карти при приятел или роднина или у дома.

Здравна застраховка, която ще ви покрие при евентуален здравен проблем по време на вашата почивка. Може да се наложи да закупите конкретен план за вашата дестинация, който да покрие потенциалните разходи при пътуването ви.

Международно свидетелство за управление. Предварително проверете дали страната ще приеме шофьорската ви книжка, ако сте тръгнали с кола.

Рецепти за лекарствата, които носите със себе си.

Бъдете в отлично здраве

Трябва да вземете редица медицински предпазни мерки, преди да пътувате, особено ако е до екзотични страни.

Всяка страна има своя собствена култура, обичаи – и микроби. Пътуването в чужда държава например може да ви изложи на болести като малария и африканска сънна болест, както и на бактерии, на които имунната ви система никога не е била изложена у дома.

Преди да пътувате, запознайте се с болестите, които са често срещани във вашата дестинация. Обърнете внимание и на условията в страната, която посещавате, като голяма надморска височина или влажност, които могат да повлияят на вашето здраве.

Попитайте Вашия лекар, за да разберете дали имате нужда от ваксина.

Също така разберете дали вашата здравна застраховка ще покрие разходите ви, ако се разболеете в чужбина. Може да си струва да закупите полица за здравно осигуряване на специално за вашето пътуване. А за да не се разболеете, докато сте далеч, редовно мийте ръцете си с топла вода и сапун или използвайте дезинфекциращ гел на алкохолна основа.

Защитете вашите принадлежности

Не носете нищо със себе си, което не бихте искали да загубите. Ако носите ценности, оставете ги в сейфа на хотела, когато излизате. Същото важи и за важни документи, като паспорт и визи за пътуване.

Не носете повече от малки количества пари. Вместо това използвайте пътнически чекове или кредитна карта – и двете са проследими и заменими, ако ги загубите.

Жените, които искат да носят чанта, трябва да изберат такава с дебела каишка и да я носят през гърдите.

Е, готови ли сте да пътешествате?

Сподели в: