Топ актьори от Народния театър играят в памет на Виолета Гиндева

В памет на актрисата Виолета Гиндева, която почина наскоро, ще се изиграят две представления на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ през юни. На 6 и 15 юни Камерната сцена ще посрещне зрителите със спектакъла „ЛУНАТИЦИ“, който нейните колеги от екипа посвещават на паметта на голямата актриса.

През 2015 г. Виолета Гиндева се завърна след 20-годишно отсъствие на първата ни сцена именно с „Лунатици“. И игра в него четири години в компанията на Аня Пенчева, Михаил Петров, Васил Драганов, София Бобчева, Христо Чешмеджиев, Владислава Николова и Павел Иванов. В ролята на майката Етел пък се редуваха с Анна Петрова. Режисьор на спектакъла е Росица Обрешкова.

Динамичната и очарователна комедия „Лунатици” въвлича зрителите в комичната история на двойка прочути навремето актьори – Джордж и Шарлът Хей, които са принудени да играят в градчета като Бъфълоу и на малки бедни сцени – като тази на театър „Ерлангър”. Но нито Джордж, нито Шарлът, нито дъщеря им Розалинд, нито вече възрастната бивша актриса Етел (Виолета Гиндева), както и младите им колеги не са загубили вярата, че единствено и само театърът ,,е спасителното ни въже, живата ни връзка с хората и човещината” и в лудешки ритъм продължават да играят, да мечтаят за нови роли, да обичат и очароват публиката.

Вече повече от двайсет години пък драматургът Кен Лудвиг е определян като „светлия лъч на комедията, без който не може да мине нито един театър в Америка”. Авторът на „Лунатици” всъщност е многостранен талант – музикант, учил в Харвардския университет при Ленард Бърнстейн, театрал, обучавал се в Кембридж по ,,История на театъра”, а също и актьор, режисьор, продуцент и автор на пиеси, преведени на повече от трийсет езика и играни в двайсет страни. Един истински ,,лунатик”, влюбен в театъра и посветил му цялото си вдъхновение, защото в повечето от пиесите на Кен Лудвиг или поне в най-често поставяните, действието се развива на и зад театралната сцена; в тях главни действащи лица са актьорите, а самите пиеси представляват истински романтично и искрено обяснение в любов към Театъра.

Сподели в: