Теодора Духовникова и Мария Мартинова представят „Приказки от изгубения град”

Събитие за ценители ще изкуши почитателите на френската културна традиция в последния концерт от програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2019. Днес в рядко срещания в последните години формат на рецитал-спектакъл на сцената на Градската художествена галерия ще излязат две забележителни артистични личности – пианистката Мария Мартинова и актрисата Теодора Духовникова. В „Приказки от изгубения град“ ще чуем създадени специално за спектакъла нови български преводи на Бодлер, Верлен и Бертран, а музикалните пиеси ще бъдат от Дебюси и Равел.

Ден преди концерта Теодора Духовникова сподели вълнението си от съвместния проект и призна, че „поезията и музиката са едно и също нещо, един и същи порив и крехък опит да говорим за любовта, смъртта, самотата – но на различен език”. Този много личен разговор е иницииран от Мария Мартинова, която избира емблематични творби на френския импресионизъм и символизъм. Мартинова споделя, че „Приказки от изгубения град” е проект много различен от всичко, което е правила досега – личен и символичен: „Ще поднеса на българската публика един много мисловен проект, в който се конфронтирам с моите вътрешни демони, с моите страхове и самоти.”

Пианистката Мария Mартиновa е възпитаник на Музикалното училище във Варна и на Националната музикална академия в класа на проф. Стела Димитрова. Обучението си продължава в Juilliard School в Ню Йорк, където е приета като лауреат на престижната стипендия на името на Владимир Хоровиц. Получава магистърска степен от Кралската Академия по музика в Лондон. Работи с такива знаменити артисти и педагози като Алексис Вайсенберг, Александър Торадзе, Джоузеф Калихщайн, Хеймиш Милн, Мария Курчио, Питър Фойхтвангер, Феликс Галимир, Самюел Сандърс. Многократен лауреат на конкурси, Мартинова свири в едни от най-престижните зали в цял свят. Дързък артист и многостранен музикант, тя се е утвърдила и като едно от най-горещите имена на международната сцена на съвременното танго, като основател на „Тангуарда“ – топ ансамбъла в този жанр в Европа. Нейната дискография включва записи за EMI Virgin Records, Delphian Records и LP Classics, където тя е представена не само като изпълнител, но също така и като продуцент. Мария е прекосила граници между държави и жанрове, винаги следвайки своето артистично кредо. Дълбоко вдъхновена от театъра и танца, тя е силно движена от вътрешната си нужда да разказва истории на публиката.

Теодора Духовникова завършва класическата гимназия „Константин-Кирил Философ“ в София, след което и актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Снежина Танковска. От десет години е част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където играе в постановките на едни от най-изявените български режисьори като Александър Морфов, Явор Гърдев, Маргарита Младенова и други. Изявява се и на сцените на „Театър 199“ и „Сълза и смях“. Играе в много български филми и сериали – „Вездесъщият“, „Дъвка за балончета“, „Събирач на трупове“, „Дървото на живота“, „Под прикритие“, „Откраднат живот“, „Дяволското гърло“ и др. Номинирана е и е печелила най-престижните театрални награди у нас – „Икар“ и „Аскеер“. През 2017 г. е отличена със „Златна роза“ на кинофестивала във Варна за най-добра женска роля като Ана във филма „Въздесъщият“. Награждавана е с приза Жена на годината през 2012 и 2018 в категория Актриси.

Сподели в: