Театър НАТФИЗ с две премиери

На 7 ноември в Младежкия театър „Николай Бинев“ ще се проведе премиерата на спектакъла „Кръговрат“ на абсолвенти специалност „Актьорство за куклен театър“.

„Кръговрат“ е изграден от миниатюри, които проследяват развитието на човечеството и носят прогноза за евентуалния край. Чрез нестандартни средства и метафорични знаци се разкриват взаимоотношения на хората в различните етапи на развитие. Представлението поставя въпроси за смисъла на живота и носи отговор на тревоги, които вълнуват всеки.

„Кръговрат“ е успешно представен на фестивалите: „Малък сезон“ на ТР „Сфумато“ (юни 2019), Международен фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ – Балчик (септември 2019), Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ – Ст. Загора (септември 2019). Предстои участие на Международен фестивал на студентския театър KESTENBURG – Баня Лука, Босна и Херцеговина (ноември 2019).

Втората премиера на Театър НАТФИЗ – „Солунските съзаклятници“ ще се проведе на 6 ноември. В спектакъла участват студенти IV курс „Актьорство за драматичен театър“. Сюжетът описва историческите събития около атентатите извършени в Солун през 1903 година. Фактът, че драматургът използва за основния сюжет реални личности, данни и обстоятелства увеличава въздействието и силата, с която българския зрител разпознава и съпреживява историята за солунските гимназисти. Кръстили себе си „гемиджиите“, групата анархисти от Велес извършва редица атентати из Солун с цел да накърнят финансовите и политически интереси на западните сили в Турската империя. Идеята на младежите е да обърнат общественото внимание на Европа върху страданията на българското население в Македония, като крайната им точка е присъединяването ѝ към освободената България.

Сподели в: