„Танц за трио“ събира за първи път на една сцена талантливи български музиканти

„Танц за трио“ се нарича новият музикален проект на трима от най-ярките български музиканти от младото поколение. Виктория Василенко (пиано), Лия Петрова (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) се събират за първи път за съвместен концерт, обединявайки своята творческа енергия в търсене на нови пътища за изява и развитие на своето артистично майсторство. Всеки от тях има впечатляваща биография като солов изпълнител и камерен музикант, а професионалните им успехи ги нареждат сред водещите български класически изпълнители.

И тримата започват своето музикално образование в България, но събират опит и умения в реномирани европейски музикални университети и школи. Те доказват многократно своите възможности в български и международни конкурси, които им отварят пътя към световните музикални сцени. През 2014 г. Атанас Кръстев триумфира на Международния конкурс за виолончелисти „Liezen” в Австрия, през 2016 г. Виктория Василенко спечелва конкурса „Джордже Енеску” в Букурещ, а през същата година Лия Петрова става победител на цигулковия конкурс „Карл Нилсен“ в Дания. И тримата инструменталисти имат забележителни солови изяви с множество български и чуждестранни оркестри и редовно участват във фестивални прояви.

В програмата на концерта са включени произведения от епохата на Романтизма за различни комбинации от трите инструмента. Музикантите ще изпълнят „Брилянтно рондо“ за цигулка и пиано от Франц Шуберт, „Фантастични пиеси“ за виолончело и пиано от Роберт Шуман и забележителното Клавирно трио №2 от Йоханес Брамс, което принадлежи към най-ценните образци на камерната музика от 19-ти век. Специален акцент в програмата ще бъде музиката на Добринка Табакова, която е сред най-влиятелните млади композитори на нашето съвремие. Изявената авторка подготвя нов вариант за пиано, цигулка и виолончело на своята творба „Танц“, който ще прозвучи премиерно пред столичната публика.

Концертът „Танц за трио“ е на 8 октомври 2021 от 19:30 в зала „България“ и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство със Софийската филхармония. Билетите за събитието са в продажба на касата в зала „България“ и на http://ticketsbg.com.

Сподели в: