Студентите на НАТФИЗ тръгват на фестивали

Седем фестивала селектираха, поканиха и включиха в конкурсните си програми драматичните и куклените спектакли на студентите от НАТФИЗ. Кукленият спектакъл за деца „Тигърчето Спас“ и спектакълът за възрастни „Кръговрат“ са заглавията, с които студентите на проф. Жени Пашова ще представят НАТФИЗ на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ – Балчик в средата на септември. Към тях ще се присъединяват и студентите по „Актьорство за драматичен театър“ от класа на доц. д-р Пенко Господинов. Те ще се включат в съревнованието с „Ромео и Жулиета“.

Проф. Снежина Танковска ще създаде спектакъла, който ще открие третото издание на WTEA International Theatre Festival през октомври. Международният театрален фестивал е една от основните дейности на WTEA и се организира на всеки две години от Централната академия за драма в Пекин. WTEA е независима международна академична организация, която има за цел да усъвършенства ученето и обмена между театралните училища по целия свят. Инициирана е от катедрата на ЮНЕСКО за театрално образование и е основана от 12 училища-членове, чиито брой непрекъснато расте.

Възпитаниците на проф. Стефан Данаилов са неизменна част от изданията на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Студентите от последния му клас няма да направят изключение и ще представят НАТФИЗ в 23-ото издание с първата сценична реализация на „Зверското синьо“ от Филип Ридли в България. Пиесата беше специално преведена и поставена от д-р Сава Драгунчев за класа на Мастера в Театър НАТФИЗ през изминалия сезон. Спектакълът пожъна успех сред младата столична публика.

Непосредствено след представянето си във „Виа Понтика“ студентите на проф. Жени Пашова ще се отправят към Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Година преди да се дипломират, младите актьори ще застанат на една сцена с най-добрите актьорски трупи от страната – куклените театри от Ст. Загора, Сливен, Бургас, Пловдив, Габрово, Казанлък, Столичен куклен театър, Театър „Азарян“, Театър 199 „Валентин Стойчев“ и др. Ще обогатят идеите си с разнообразните практики на съвременното куклено изкуство през гостуващите от Испания, Япония, Унгария, Сърбия и Полша куклени артисти. Само за 4 дни 23 заглавия ще бъдат представени в основната и съпътстваща програма на „Пиеро“ и не е случайно, че спектакълът на абсолвентите на проф. Жени Пашова – „Кръговрат“ е поканен сред тях.

Студентите от класа на доц. д-р Пенко Господинов са селектирани и поканени за участие в 10-ото юбилейно издание на Международния фестивал на театралните училища ITSelF. Младите актьори ще се представят с „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир, в постановката на Пенко Господинов, създадена, за да покаже най-доброто от тях.

Сподели в: