Стефан Цанев на 83

Днес големият български поет и драматург Стефан Цанев празнува своя 83-ти рожден ден, припомнят от Съюза на артистите в България. Той е роден на 7 август 1936 г. в русенското село Червена вода. Завършва журналистика в Софийския университет, а по-късно – драматургия в Московския киноинститут.

Работил е като кореспондент на вестник „Народна младеж“, редактор на Студия за игрални филми и драматург. Автор е на стихове, драми, публицистика и проза, както и на стихове и пиеси за деца.

Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му („Последната нощ на Сократ“, „Другата смърт на Жанна д`Арк“) са играни в Париж, Атина, Варшава, Прага, Киев, Москва и много други градове.

Носител е на „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия, наградата „Икар“ за изключителен принос към българския театър и е удостоен с орден „Стара планина“ I степен за цялостен принос към българската култура.

В момента Стефан Цанев работи по новата си книга „Убийството на Богородица“, която смята да довърши до края на годината.

Сподели в: