Стартира форум за съвременно изкуство и култура

В средата на месец март в София стартира изключително любопитен форум на живо за култура и изкуство – WIDE ART. Това е новият проект на образователната платформа за съвременно изкуство и култура “Art & Culture Today”. На него ще се проявят лектори като Георги Тошев, Мария Василева, д-р Марияна Тодорова, Иво Димчев, както и чуждестранни съвременни художници.

На 18 март 2023 г. в Зала 1 на Регионален център за съвременни изкуства ТОПЛОЦЕНТРАЛА публиката ще има възможността да присъства на девет презентации, разглеждащи най-разнообразни сфери, свързани с изкуството. Ще се разкрият множество пресечни точки между изкуство и психология, наука, технология, философия, мултижанрови артистични практики и други любопитни сфери.

От 13:00 до 18:30 часа на съботния ден своите специално създадени за WIDE ART визуални презентации ще представят изявени художници и профилирани специалисти от България и Европа. Общото помежду им е открояващият се личен опит и жизнен интерес към съвременното изкуство. Всеки от тях ще разгледа най-актуални, ярки и изключителни в естеството си феномени, открития, проблеми, тенденции и парадокси, свързани с тяхната сфера на експертиза или значими лични преживявания.

Организаторите Теодора Константинова и Радослав Механджийски споделят, че са създали Art & Culture Today и Wide Art Forum с мисията да изградят условия за пълноценно общуване между по-широката непрофесионална публика и света на съвременното изкуство и култура.

Ето и кои ще са всички лектори на WIDE ART 2023:

  • Георги Тошев – журналист и писател

  • д-р Мариана Тодорова – учен футуролог и писател

  • Giuseppe Lo Schiavo – съвременен художник (Италия/Англия)

  • Taras Chernienko – хореограф и съвременен звуков артист (Украйна)

  • Иво Димчев – съвременен артист, хореограф, изпълнител

  • Мария Василева – изкуствовед, куратор, галерист

  • Светлозар Василев – психоаналитик

  • Николай Неделчев – предприемач и колекционер на съвременно изкуство

  • Теодора Константинова и Радослав Механджийски (изкуствоведи, куратори, създатели на Art & Culture Today и Wide Art Forum)

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Сподели в: