Стартира Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“

Днес отваря врати 11-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност (2019-2020).

В рамките на шест дни фестивалът ще събере 350 участници от цяла България и света. Десетки са съпътстващите събития – концерти, изложби, премиери на книги, панорамата на българската анимация. 23 заглавия на най-добрите български куклени трупи и международни участници от Италия, Испания, САЩ, Сърбия, Полша и Япония.

По специална покана на „Пиеро“ България за първи път ще посети японският театър НО, обявен от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство. 11 заглавия ще се съревновават в основната конкурсна програма, а 7-членно международно жури ще определи носителите в категории: най-добър спектакъл, водеща мъжка и женска роля, музика, сценография и нови форми.

Голямата награда за принос в куклено-театралното изкуство се присъжда на проф. Валентин Стоянов, предвидена е и награда на младата публика. НАТФИЗ ще бъде представен от възпитаниците на проф. Жени Пашова с „Кръговрат“. Спектакълът се роди в края на отминалия сезон, сред овациите на фестивалната публика на „Малък сезон“ в СФУМАТО.
Преди седмица беше представен на Международния фестивал – „Виа Понтика“ в Балчик, а след Ст. Загора, ще се отправи към Международния куклен фестивал в Баня Лука.

Сподели в: