Стартира благотворителния фестивал „Open Buzludzha Fest“

Фондация „Проект Бузлуджа“, световни експерти, музиканти, социално ангажирани организации и доброволци се обединяват в две уникални събития за опазването на Бузлуджа.

Стефан Вълдобрев, Уикеда, Иван Шопов, Мила Роберт и десетки други музиканти ще вдигнат много шум на 23, 24 и 25 юли на поляната при Бузлуджа в подкрепа на българското културно наследство.

Благотворителният фестивал OPEN BUZLUDZHA FEST, организиран от фондация „Проект Бузлуджа“, Bar Dak, Малин Миланов – Монти, с подкрепата на Община Казанлък, обещава да зарадва феновете на забавленията на открито с музика, изкуство, две сцени, игри и много забавления.

В организацията на събитието под мотото „Музика за мозайка“ се включват доброволци от цялата страна. Сред участниците са и редица благотворителни организации, които ще представят каузите си от сцената на фестивала. А като всяко приключение сред природата, ще има и палатков лагер. От град Казанлък до фестивалната поляна ще бъде организиране автобусна линия по време на събитието.

Средствата от събитието ще бъдат използвани за паметника Бузлуджа, като настоящата цел е набирането на 64 000 лв. за опазване на мозайките.

Фестивалът ще е и повод да отпразнуваме както работата свършена до момента, така и решението на „Специализирания експертния съвет за опазване на недвижимите културни ценности“ в България – Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение!

И това не е всичко! Непосредствено преди събитието, на 22 и 23 юли в гр. Казанлък ще се състои международната конференция: „В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа – интегрирани подходи към дисонантните обекти“. Организатори на събитието са Националните комитетни на ИКОМОС в България и в Германия. Домакин е Община Казанлък. На събитието ще бъдат обявени актуалните резултати от проектите за паметника Бузлуджа: „План за опазване и управление“ и „Аварийно стабилизиране на мозайки“, проведени от 2019 до 2021 г. Конференцията ще представи иновативни и интегративни подходи, служейки за платформа за обмен на международен професионален опит. В нея ще се включат над 30 експерти от 8 държави. Конференцията ще бъде излъчена и онлайн през фейсбук и ютюб страниците на Проект Бузлуджа.

Сподели в: