Стартират номинациите за „Рицар на книгата“

Престижната награда „Рицар на книгата“ се връчва от Асоциация „Българска книга“ всяка година на 23 април – Световният ден на книгата и авторското право. 

Тази година наградите „Рицар на книгата“ се присъждат за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето за изминалата 2022 г. в следните категории:

  • Награда за журналист или медия – златна значка и грамота;

  • Награда за библиотекар или библиотека – златна значка и грамота;

  • Награда за учител или училище – златна значка и грамота;

  • Специална награда „Рицар на книгата“ – статуетка – за общественик с най-голям принос за българското книгоиздаване през изминалата година.

Всеки може да номинира кандидат за наградите „Рицар на книгата“ чрез формата в сайта https://ritsar.abk.bg/. Срокът за изпращане на номинации е 10 април 2023 година. Победителите ще бъдат определени с онлайн гласуване от членовете на Асоциация „Българска книга“. 

Церемонията по награждаването ще бъде на 23 април – Международния ден на книгата и авторското право в бар-сцената на „Топлоцентрала“ (регионален център за съвременни изкуства) от 19:30 часа.

Наградите „Рицар на книгата” са учредени през 2004 г. от издателство „Сиела”, а през 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 120 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България.

С тази награда Асоциацията на книгоиздателите в България отбелязва Световния ден на книгата и авторското право – празник, който се чества от 1996 г. под патронажа на ЮНЕСКО като признание за въздействието на четенето и образованието върху човешкото развитие. Чрез тази проява ЮНЕСКО насърчава четенето, публикуването и зачитането на авторските права. 23-ти април се празнува от редица организации, културни институции и лица, занимаващи се с книги, литература и авторско право.

Сподели в: