Старозагорската опера се включи в предизвикателството за Международния ден на танца

По повод на Международния ден на танца 29 април Държавна опера-Стара Загора се включи в предизвикателството #JerusalemaDanceChallenge. В продължение на 2 седмици целият колектив на операта по отделни звена – администрация, хор, оркестър, балет, солисти, технически служби – репетира танца, ръководен от балетистите Александър Марков и Калин Любенов от трупата на балета на Старозагорската опера.

Видеото на танца бе заснето от оператора Милен Ботев на различни места около сградата на Държавна опера-Стара Загора – на Античната улица, пред Служебния вход, на товарната рампа, във фоайетата, както и на площадката пред Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Общото участие на близо 300 танцуващи служители на Операта е заснето на Античния форум „Августа Траяна“. В предизвикателството се включиха и най-малките членове на Държавна опера-Стара Загора – децата от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“.

На 29 април – Международния ден на танца, на сцената на Държавна опера-Стара Загора са последните снимки. Видеото ще бъде готово съвсем скоро и ще бъде разпространено в социалните мрежи.

В условията на пандемията една песен зарази хиляди потребители на социалните мрежи. Южноафриканският хит „Jerusalema“ вдъхнови мнозина и се превърна в едно от най-интересните предизвикателства през годината. Хиляди хора танцуват на звуците, а клиповете се превърнаха в истински фурор. Песента на южноафриканския диджей се появява в края на миналата година и само за няколко месеца завладява света и заразява всички с ритъма си.

Хитът печели световна слава и е гледан над 185 милиона пъти в Youtube. По-късно песента се превръща и в глобално танцово предизвикателство.

В годината на корона вируса видеоклипът се превърна в бягство от стреса и страха от заразата. Почти за една нощ много хора от полицейските управления в Африка до свещениците в Европа публикуваха свои собствени видеоклипове за танци, които повтарят хореографията.

Видеоклиповете с предизвикателството носят послание за надежда. Хора от всякакви националности и професии се включват в ритмичните движения.

Предизвикателството е известно като универсален химн на единството, пример за това как танцът сплотява в тези времена дори и с маска на лицето.

Сподели в: