Специално издание на MоzArt фестивал ще се проведе в Правец

Амбициозна програма и много изненади очакват публиката на XVII издание на MоzArt фестивала в Правец. От 19 до 22 август на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в зала „Правец” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец почитателите на класическото изкуство ще се срещнат с изявени артисти и с млади таланти, които правят смели първи стъпки на професионалната сцена. Наред с Моцартовите шедьоври, които традиционно ще звучат под открито небе, публиката ще има възможност да се запознае и с някои съвременни тенденции в оперното изкуство.
Фокусът тази година е върху жените-творци.

Композиторите Албена Петрович-Врачанска и Добринка Табакова, писателката Яна Букова, режисьорът Вера Немирова, цигуларката Лия Петрова и прима балерината Веса Тонова са талантливите дами, на чието творчество публиката ще се наслади отблизо.

Мисията на фестивала е да представи както класически образци, така и съвременните световните тенденции.

„Изразните средства, използвани от творците водят изкуството към нови естетически пространства – това важи за всяка една епоха. Нима Моцарт или Бетовен да не са били новатори за времето си? Ще ми се публиката на нашия фестивал да е в течение на световните процеси, случващи се в наше време.“ – казва музикалният директор на фестивала проф. Борислава Танева.

Световната премиера на камерната опера „Каменният пир“ поставя началото на форума на 19 август. Постановката на Държавна опера – Стара Загора ни препраща към Моцартовата опера „Дон Жуан“ и разглежда през призмата на съвремието ни вечните етични и морални проблеми, поставени в драматургията на познатата опера.
Музиката е дело на световнопризнатата българска композиторка Албена Петрович-Врачанска. Либретото е на известната българска писателка Яна Букова. Режисьор – Огнян Драганов.

Вера Немирова, чиято успешна кариера в Западна Европа я поставя сред водещите оперни режисьори ще се срещне с публиката на 20 август. В традиционната „Среща с автограф“ тя ще разкаже интересни истории от своя творчески път.
Вера Немирова ще режисира и спектакъла „В очакване на Моцарт“ на 21 август с участието на изявени студенти от Националната музикална академия, която тази година чества 100 години от основаването си.

На 20 август Drop Down Community – камерният струнен състав, който завладя сърцата на публиката през 2020 г., е подготвил стилна програма с творби от Моцарт, Пиацола, Респиги и Добринка Табакова – щатен композитор на Оркестъра на BBC, провъзгласена от списание Culture Trip за един от 10-те композитора които преосмислят класическата музика.

Специален гост е виртуозната българска цигуларка Лия Петрова.

Най-младите музикални дарования от Правец ще представят таланта си на 22 август с концерт-матине в читалище „Заря – 1895“.

Закриването, по традиция е на площада пред Общината с балетния спектакъл „Opera-Diva” на балет „Арабеск“, с участието на примата Веса Тонова и по идея и хореография на Мариана Крънчева. Спектакълът обединява четири от най-популярните опери създавани някога – „Норма“, „Тоска“, „Травиата“ и „Мадам Бътерфлай“. Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост.

Повече подробности за фестивалната програма ще откриете на сайта ни https://mozartfestival.bg/, както и на фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/MozartFestivalPravets

Сподели в: