Спектакълът „Илинден“ с премиера в театър „София“

Драматичен театър-Ловеч ще представи за първи път пред софийска публика спектакъла „Илинден“ по текстове на Димитър Талев и Пейо Яворов. В главната роля е актьорът Иван Юруков.

Датата е 16 май, мястото – театър „София“, а началото – 19 ч.

Наричат го „Канатлъ шейтан“ – Хвъркатият дявол. Подписва писмата си с името Ахил. Това е Гоце Делчев – героят на един народ, който дава много жертви, за да извоюва свободата си. Спектакълът проследява неговата история през бурните и жестоки времена когато Македония все още е под турско робство. Започва подготовката на Илинденско-преображенското въстание…

Ролята на Гоце Делчев е поверена на актьора Иван Юруков, познат от киното и телвизията с участието си в сериалите „Мен не ме мислете“, „Откраднат живот“, „Столичани в повече“, както и в пълнометражните филми „Дъвка за балончета“, „Аве“, „Кметът“ и др. В своя житейски и творчески път Юруков е лично вдъхновен от образа на Гоце Делчев.

„Спектакълът стъпва върху първия биографичен материал за живота на Гоце Делчев, написан от Пейо Яворов година, след като революционерът е застрелян при освободителните борби за Македония в село Баница. Самият Яворов е близък съратник и съмишленик на Гоце Делчев и много му се възхищава. Този документален пласт сложи основата и гръбнака на спектакъла, за да можем да въплатим тази колосална историческа фигура на нашата обща българо-македонска история”, разказва директорът на Драматичен театър-Ловеч и режисьор на представлението Биляна Петрова.

Линиите от романа „Илинден” на писателя Димитър Талев, които са избрани за спектакъла, са на ярки герои, отдадени всеки по свой начин на революцията. Животът също така успява да ги сблъска и с големия български водач за освобождението на Македония.

„Художествения пласт на текста през гениалното слово на Димитър Талев дава допълнителна красота и дълбочина на образите”, продължава Биляна Петрова.

Заедно с Иван Юруков на сцената ще излязат актьорите Петко Венелинов, Боряна Бабанова, Марина Георгиева, Тодор Лазаров, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Петър Стойчев, Марина Атанасова, Радослав Тодоров и Нина Суванджиева.

Сподели в: