„София квартет“ открива сезона с Хайдн и Дворжак

Музикантите от най-стария квартет на Софийската филхармония се качват на сцената на Камерна зала „България“ на 15 октомври, за да открият сезон 2021/2022.

В първия им концерт ще звучи Струнен квартет оп. 76, № 2 „Квинтите“ от Йозеф Хайдн и Струнен квартет №12, оп. 96 „Американски“ от Антонин Дворжак.

На 3 декември отново в Камерна зала България ще се състои поредното събитие от популярния проект на квартета „Концерти с дрескод“. Съставът е избрал програма с музиката на Волфганг Амадеус Моцарт – Струнен квартет № 4 в ми бемол мажор, К. 428 (421b) и Паул Хиндемит – Струнен квартет № 3. В съответствие с Коледния дух, дрескодът е решен в червено, а чашата червено вино след концерта  в компанията на музикантите, е комплимент за публиката.

Противоепидемичните мерки попречиха на „София квартет“ и тази година да влезе в образователните институции със серията „Концерти с дрескод за деца“, затова артистите решиха да „доведат“ великите композитори в детските градини по „втория начин“ – дигитално. Пет видоклипа с музиката и биографиите на 5 велики композитори, съфинансирани от Програма „Култура“ на Столична община, ще бъдат разпространени във всички столични детски градини през октомври.

Сподели в: