„Софийски солисти“ откриха Празниците на изкуствата Аполония

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ откри 37-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония. Солист на концерта беше великолепната Лия Петрова, а диригент – Пламен Джуров. Вчера беше повод и за още един празник, като освен откриването на Фестивала, „Софийски солисти“ станаха и тазгодишният носител на наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония, която се дава за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница.

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ отбелязва 60 години от създаването си. Първият диригент на състава е Михаил Ангелов, следващите концерти са дирижирани от Добрин Петков, Константин Илиев и Васил Казанджиев, който ръководи солистите 16 години. От 1978 г. диригент на ансамбъла е Емил Табаков, а от 1988 г. ръководител на „Софийски солисти“ неизменно е Пламен Джуров. Лия Петрова е солист на престижни оркестри, работи с водещи диригенти като Кшищоф Пендерецки, Ян Тортелие, Сианг Джанг, Кристофър Уорън-Грийн. Изпълнява камерна музика с прекрасни музиканти като Марта Аргерич, Юрий Башмет, Миша Майски и много други.

„За нас беше огромна привилегия именно „Софийски солисти“ да дадат началото на Аполония 2021 и да получат наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония. Техният принос към българската сцена е огромен и заслужено станаха носители на наградата. Въпреки предизвикателната ситуация, в която се намираме, Фестивалът за поредна година прави Созопол оазис на изкуствата, припомняйки, че животът е красив и цветен. Програмата ни през идните дни е изключителна и вярваме, че истински ще зарадваме гостите. Сърдечно благодарим на всички, които са част от тазгодишните Празници на изкуствата“ – коментира Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация Аполония.

Тазгодишното издание на Фестивала е различно от всички предишни – временен имунизационен кабинет Аполония 2021 оперира в непосредствена близост до Фестивала всеки ден до 7 септември от 10:00 до 18:00 часа. Инициативата е на Фондация Аполония със съдействието на община Созопол, РЗИ Бургас и УМБАЛ Сърце и мозък. Кабинетът разполага с всички видове ваксини – Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen, като веднага след ваксинация с последната, на ваксинираните се издава ваксинационен сертификат.

В 37-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония 2021 са включени и още моноспектакли, рецитали, майсторски класове, фотоизложба, литература и т.н., а в Лятното кино на фестивала зрителите ще могат да се насладят и на съвременни български филми като „18% сиво“, „Късата клечка“, „Февруари“ и други. Цялата програма може да бъде открита на официалния сайт на фестивала – www.apollonia.bg, а билетите за всички събития са в продажба в мрежата на Eventim.

Всички събития от Фестивала се провеждат на открито и при спазване на всички противоепидемиологични мерки.

Сподели в: