Софийската филхармония с премиера на музикалното „Варненско лято“

Един мащабен концерт, зареден с изненади, очаква вниманието на ценителите на 13 юли в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна. Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров ще изпълни премиерна творба на Милко Коларов, ще представи за пръв път на „Варненско лято“ един изпълнител от световна класа и ще почете Панчо Владигеров. 120-годишнина на патриарха на българската музика ще бъде отбелязана с неговата „Еврейска поема“ оп. 48.

Верен на традицията си да бъде първа сцена на нови български творби, Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще сюрпризира приятно меломаните с „Токата“ на дълбоко свързания с Варна композитор проф. Милко Коларов, който е ученик на Владигеров и популяризатор на неговото творчество. Проф. Коларов създава своята нова впечатляваща творба с посвещение на своя велик учител.

За пръв път на фестивала като солист ще гостува един от най-ярките цигулари от своето поколение – Юлиан Рахлин, ценен за виртуозното си майсторство, богатия звук и вдъхновените интерпретации. Роденият във Вилнюс австрийски музикант е на върха на творческата си кариера. Потомствен музикант, той е учил във Виенската консерватория, а също и при големия Пинкас Цукерман. Световната сцена го открива още в младежките му години, когато свири с оркестъра на Концертгебау на финала на конкурса за млади музиканти на Евровизия в Амстердам. Дебютът му с Виенската филхармония е под палката на Рикардо Мути, следва работа и с други легендарни диригенти като Зубин Мета и Джеймс Ливайн. Партнира на знакови инструменталисти като Марта Аргерих, Наталия Гутман, Ефим Бронфман, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Максим Венгеров, Миша Майски. С еднакво майсторство Рахлин свири и на виола, а от 1998 г. започва да се изявява и като диригент. За него пишат произведения знаменити съвременни композитори като Кшищоф Пендерецки, Гия Канчели и Ришар Дюбуньон. Записва за Sony Classical, Warner Classics и Deutsche Grammophon, а критиката винаги дава високи оценки за неговите записи. От 2000 г. развива свой фестивал „Юлиан Рахлин и приятели“ в Дубровник. Преподава във Виенската филхармония и води майсторски класове по цял свят. Има и активна благотворителна и просветителска дейност като посланик на добра воля на UNICEF. Юлиан Рахлин свири на цигулка Страдивариус Ex-Liebig от 1704 г., а също и на виола Бергонци от 1786 г.

На „Варненско лято“ заедно със Софийската филхармония Рахлин ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №2, оп. 63 от Прокофиев.

Финалът на тази богата на преживявания вечер ще бъде с „Еврейска поема“ от Панчо Владигеров, с която филхармониците ще отбележат 120 години от рождението на маестрото. Един от създателите на фестивала „Варненска лято“, дълбок и разнопосочен талант, в тази творба от своето зряло творчество Владигеров се връща към еврейските си корени и черпи вдъхновение от енергията и богатството на една забележителна култура.

Маестро Найден Тодоров е директор на Софийската филхармония от 2017 г. след 10 години с Русенската филхармония. Ценен от музикалната критика заради „пластичния и безупрeчен жест” и умението да изгражда блестящи кулминации, той прави диригентския си дебют още в Музикалното училище в Пловдив едва на 16 години, като създава Младежкия оркестър „Пловдив”. В България учи дирижиране при Кръстю Марев и Александър Владигеров, продължава във Виенския университет, а от 1996 специализира в Йерусалим при Менди Родан. Завършва магистратура в Нов български университет (2001) и докторантура в Лондонския университет (2004). Лауреат е на награди от Националния конкурс „Св. Обретенов”, конкурс за чешка музика, Словашки музикален фонд, Фондация „Боргезе”. Има записи за над 100 компактдиска и участия в радио и телевизионни продукции. Гостува на фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, Съединените щати.

Софийската филхармония е първият професионален симфоничен оркестър у нас. Създаден е през 1928 г. по инициатива на Саша Попов. Негови диригенти през годините са Константин Илиев, Добрин Петков, Димитър Манолов, Емил Табаков, Йордан Дафов, Юлиан Ковачев, Диан Чобанов, Мартин Пантелеев. Оркестъръ свири с именити чужди диригенти и солисти: Херман Абендрот, Карло Цеки, Игор Маркевич, Курт Мазур, Юрий Темирканов, Дьорд Лехел, Карл Остерайхер, Курт Зандерлинг, Шарл Брюк, Янош Ференчик, Витолд Ровицки, и солистите – Давид Ойстрах, Руджиеро Ричи, Лев Оборин, Светослав Рихтер, Юджин Истомин, Ван Клайбърн, Дмитрий Шостакович, Данаил Шафран, Раду Алдулеску, Ани Фишер, Ивон Лефебюр, Хенрик Шеринг, Мстислав Ростропович, Шура Черкаски, Пиер Санкан, Андре Навара, Золтан Кочиш и много други. Филхармонията гостува на три континента – в Америка, Азия и Европа. Има богата дискография от наши и чужди фирми, носител е на много награди за изпълнителство и цялостна дейност: “Музикант на годината” на Българското национално радио, 2002, „Златна лира”, 2003, „Златно петолиние”, 2005, „Кристална лира” (2006, 2009 и 2016), престижното отличие „Награда на София”, 2011, отличието на Столична община – Почетен знак на Столицата, 2013, Почетния знак на Президента на Република България, 2014.

Сподели в: