Софийската публика откри виртуозния цигулар Роби Лакатош

От събота софийската публика има нов любим артист и неговото име е Роби Лакатош.

Самата поява на Роби Лакатош на сцената в Зала 1 беше с шармантния шик на неговото сценично присъствие. За София Кралят на циганската цигулка беше избрал бляскав хусарски мундир в черно и златно. Първото усещане в залата беше стъписване, защото още с първите тактове Роби изстреля взривното начало на Fire dance, и не остави публиката да си поеме дъх чак до края на пиесата. А когато пусна лъка, София вече беше влюбена в него.

Аплаузи избухваха при всяко едно невъобразимо пицикато, запазена марка на Цигуларя с най-бързите пръсти, както е популярен унгарецът в професионалните среди. Аплодисментите и виковете „Браво!“ започнаха да се застъпват с изпълненията, а настроението в Зала 1 беше като на рок концерт. Роби гореше в редуващите се пиеси – унгарски фолклор, Пиацола, Льогран, руски романси – всички в неузнаваеми аранжименти и докоснати от умопомрачителните импровизации на големия маестро. Финалът дойде с емблемата на Лакатош и неговия ансамбъл – композицията „Две китари“, и Зала 1 на НДК се нареди до всички престижни зали, където виртуозът изправя публиката на крака с нея – Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол и Операта в Сидни. Да се каже „нов прочит“ за аранжиментите на Лакатош би било направо неуместно, защото той просто взема познатите теми за основа на своите летящи импровизации. Аудиторията стана свидетел и на тоталното преобразяване на още една свръх популярна пиеса – прословутия Чардаш на Монти, в който виртуозът направи и реверанс към оркестъра на Класик ФМ Радио.

Естествено, наелектризираната публика не пусна Лакатош да си тръгне, всички не само го аплодираха на крака, но и се стекоха към сцената, за да го извикат на бис. Сред феновете близо до сцената беше и посланикът на Република Унгария у нас – Н. Пр. Текла Харангозо и директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди. Наградата за любовта на софийската публика дойде с шеметно импровизационно преоткриване на „Очи чорные“ на ръка разстояние от маестрото. Но и това не беше всичко. Лакатош запечата емоцията на разбунената публика с една последна пиеса в неравноделен български такт.

И с ръка на сърцето обеща да се върне отново в София.

Концертът на Роби Лакатош и неговия ансамбъл в НДК беше организиран от Elite PM Agency със съдействието на Унгарския културен институт и посолството на Унгария в София.

Посланикът на Република Унгария Н. Пр. Текла Харангозо:

„Наистина беше страхотно, аз мисля, че всички, които бяхме тук, гледахме концерта с възхищение! Невероятно свириха всички музиканти – Роби Лакатош, неговият ансамбъл, оркестърът на Класик ФМ Радио също – и звучаха толкова добре заедно. Благодарим много за организацията на концерта, благодарим и на г-н Лакатош, че дойде за първи път в София. Всички се движеха в ритъма на чардаша, вечерта беше истински празник на унгарската култура. Всички в залата бяха много щастливи, надяваме се това да не е последната ни среща.“

Роби Лакатош след концерта в София:

„В София идвам след един прекрасен концерт във Варна, в който за пръв път се срещнах с българска публика и бях очарован. Сега се получи един много различен концерт, защото с камерен оркестър всичко става друго. Много важно е предварителното голямо усилие за аранжиментите, така че и музикантите от моя ансамбъл, и оркестрантите да свирят като едно цяло. Много беше важно и аз да свиря същото, което те свирят, но разбира се, имах и възможност да импровизирам. Знаете, че аз правя импровизации във всеки възможен момент. За хора като публиката в София и във Варна е много лесно да се свири, защото те са много подготвена аудитория, те обичат музиката, по време на концерта те живеят с музиката, постоянно следват нашия ритъм, подкрепят ни с емоция. Екшън е! През цялото време усещах как залата се движи с мен, имахме много добър тайминг с публиката, за мен беше лесно и прекрасно.“

Концертът на Роби Лакатош и неговия ансамбъл беше организиран от Elite PM Agency със съдействието на Унгарския културен институт и посолството на Унгария в София.

Сподели в: