Солистите на Държавна опера-Стара Загора представят „Музика без граници“

Вторият концерт от цикъла „Музика без граници“ ще бъде представен на 20 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. I Hate Music…but I Like to Sing дава начало на поредица от специални мултижанрови камерни концерти, които ще поднесат на публиката изненадващи приятни срещи с непознати произведения от световната музикална съкровищница, интерпретирани от звездните солисти на Държавна опера-Стара Загора.

Концертът I Hate Music … but I Like to Sing е по идея на солистката на Старозагорската опера Русалина Мочукова, която е гастролирала с голям успех с подобна камерна програма в Европа и САЩ, а сега заедно с пианистката Деница Петрова и актрисата Светла Тодорова ще бъде представена за първи път пред българската публика. Наред с Перголези, Джордани, Хаан, Обрадорс, Щраус, Чайковски, Рахманинов и др., в програмата присъства и композиторът Парашкев Хаджиев с неговата песен „Любов“. Заглавието на концерта е заимствано от песента на Ленард Бърнстейн I Hate Music … but I Like to Sing, която е част от неговия цикъл с пет песни за деца и обединява цялостната концепция на концерта.

„За мен винаги е голям празник когато имам възможността да изпълнявам камерна музика. Тя ми дава едно по-различно усещане на музициране, на по-голяма близост и съпреживяване на музиката с публиката. Цялата тази своеобразна интимност между изпълнителите и публиката внася изключителна хармония и отваря сетивата.
Заедно с актрисата Светла Тодорова и пианистката Деница Петрова създадохме проекта „I hate music…but I like to sing“, който възхвалява тази бурна връзка с музиката, тази сложна и обезкуражаваща, често дразнеща страст, която кара всички музиканти и хора на изкуството да се стремят към съвършенство. На пет различни езика: руски, френски, английски, италиански и испански, ще прозвучат едни от най-изразителните песни на Рейналдо Хан, Фрернандо Обрадорс, Рихард Щраус, Сергей Рахманинов, Ленард Бърнстейн и др. Вплитайки със сонети на Шекспир, стихове на Пушкин и Леонтиев, ще представим темата за любовта във всичките ѝ разновидности. I hate music … but I Like to sing напомня както на нас, така и на нашата публика колко забавно може да бъде това, което ние музикантите обожаваме да правим.“ – споделя Русалина Мочукова.

Сподели в: