Симфоничният оркестър на БНР представя концерта „Виена“

Феноменалният млад грузински пианист Гиорги Гигашвили ще гостува на Симфоничния оркестър на БНР на 26 ноември от 19 часа в зала „България“.

Гигашвили е носител на Първа премия от Международния клавирен конкурс  във Виго, Испания, ръководен от Марта Аргерич. След тази победа, по покана на легендарната пианистка, Гиорги продължава следването си при знаменития педагог Нелсън Гьорнер в Женева. А преди няколко седмици той с триумф победи на престижния конкурс KlavierOlymps в Бад Кисинген, Германия. Активно концертира като солист и камерен изпълнител из целия свят.
Под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят Концерт №20 за пиано и оркестър от Моцарт и Шеста симфония от Шуберт.
Георги Димитров е дирижирал всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Германският вестник „Зюдкурир“ пише за него: „Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров и неговото превъзходно дирижиране. С деликатни движения той създава със своя „инструмент“ – оркестъра светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално удивление…“

Сподели в: