Седми Парад на шапките нарежда София до световните столици на модата

Седмото издание на Парада на шапките ще се проведе тази събота, 26 юни от 16 ч., с което София се нарежда до световни столици на модата като Ню Йорк, Барселона, Лондон, Сидни и др., в които се провеждат подобни дефилета.

Традицията води началото си от 2017 г. по инициатива на най-изявената майсторка на шапките в България – Ирина Сардарева, в партньорство с Музея за история на София.

Искам българката да се научи да обича себе си. Тя обича семейството, децата, работата си, но като че ли не й остава време да се грижи истински за себе си“, споделя Ирина. „Шапката е страхотен аксесоар, който дава самочувствие, променя походката и излъчването на всяка жена. Това е мисията на шапката – позволява ти да се отличиш от тълпата и да изразиш себе си, което означава да имаш самочувствие и да се обичаш.“

Традицията на шапкарството е силно застъпена в България в началото на миналия век, когато само в София са съществували 18 ателиета за шапки. Днес нейното ателие е единственото, което пази и популяризира занаята чрез курсове по шапкарство за всички любопитни да надникнат в тайните му. Шествието е още един начин да изкуши и жени, и мъже да експериментират и да се убедят, че „на мен шапки не ми отиват“ важи, докато не изпробват правилната шапка за тяхната глава.

Парадът е със сборен пункт пред паметника на Алеко Константинов (на пресечката на бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий), продължава по пешеходната част на бул. Витоша и ще завърши пред Музея за история на София. Любителите на шапките и всички изкушени от модата ще имат възможност да дефилират с любимите си шапки, да пробват новите модели на Ирина и Георги Сардареви и да бъдат заснети от известни фотографи.

Сподели в: